2024/05/11

Žilvinas Aukštikalnis nesutinka su Leonu Alesionka

Neseniai Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka atsiuntė raštą, kuriame siūlo, kad rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis apsvarstytų savo paties įsakymą, pasirašytą daugiau kaip prieš ketverius metus, ir jį pakeistų arba panaikintų.

Administracijos direktorius to daryti neketina.


Vyriausybės atstovas nustatė, kad 2003 metų gegužės 30 dieną Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas Nr. ADP – 9 “Dėl Vinco Dražbos priėmimo į darbą„ pažeidžia savivaldybės gydytojo pavyzdinių nuostatų pirmąją dalį, kelis Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo straipsnius ir Lietuvos respublikos sveikatos sistemos įstatymo 65 straipsnio pirmąją dalį.

Teisininkai įstatymus skaito skirtingai

Ž. Aukštikalnis “Kupiškėnų mintims„ sakė, kad administracija drauge su teisininkais apsvarstė šį Vyriausybės atstovo teikimą, bet eilinį kartą buvo įsitikinta, kad kai kurie šstatymai ir poįstatiminiai aktai prieštarauja vieni kitiems. Todėl teisininkai vienu ar kitu klausimu ne retai turi skirtingas nuomones. Šiuo atveju taip ir atsitiko.

Direktorius sakė, kad V. Dražba į darbą buvo priimtas jau daugiau nei prieš ketverius metus ir nei Ž. Aukštikalnis, nei jį konsultavę teisininkai nemato būtinybės jį atleisti.

Administracijos direktorius pasakojo, kad Vyriausybės atstovas remiasi Savivaldybės gydytojo pavyzdinėmis nuostatomis, kur yra įrašyta, jog šis gydytojas yra valstybės tarnautojas ir priimamas į darbą valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka. Tuo tarpu Savivaldos įstatyme Sveikatos apsaugos sistema yra vertinama kaip savarankiška.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, valstybės tarnautojas yra tas, kuris turi pavaldinių, rašo kažkokius įsakymus, kažką kontroliuoja ar administruoja. Tuo trapu Savivaldybės gydytojas pagal nuostatus dalyvauja susirinkimuose, renka informaciją, teikia pasiūlymus Tarybai ar merui, bet jis iš esmės nieko nesprendžia. Pasak Ž. Aukštikalnio, savivaldybės gydytojas yra lyg koks savotiškas konsultantas.

Problema iškilo Vincui Dražbai tapus Tarybos nariu

Nors V. Dražba jau ketverius metus dirba savivaldybės gydytoju, bet niekam jis labai neužkliuvo, kol nebuvo išrinktas rajono Tarybos nariu.

Paaiškėjus rajono savivaldybės Tarybos sudėčiai, tuoj pat buvo padarytos korektūros. Tarybos nario mandato atsisakė ir Administracijos direktorius, ir Kupiškio seniūnas, vėliau iš Tarybos išėjo ir Vidmantas Paliulis, kuris sutiko dirbti Subačiaus seniūnu. Paklaustas, kodėl gali toliau dirbti Savivaldybės gydytojas, jei jis neatsisako Tarybos nario mandato, Ž. Aukštikalnis sakė, kad savivaldybių Tarybų rinkimo įstatyme yra parašyta, jog Tarybos nariai negali būti valstybės tarnautojai.

Tuo tarpu V. Dražba dirba pagal sutartį ir jis yra administracijos darbuotojas, iš esmės dirbantis pusę dienos antraeilėse pareigose. Todėl, Ž. Aukštikalnio nuomone, jam neturėtų būti kliūčių dirbti rajono Taryboje.

Valstybės atstovo rašto nuorodos nėra privalomos

Ž. Aukštikalnis sakė, kad Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje raštas yra daugiau patariamasis. Administracija atidžiai perskaitė L. Alesionkos motyvus, bet ir pati turi savų.

Administracijos direktorius prisiminė, kad Vyriausybės atstovas ne taip jau dažnai atsiunčia rekomendacijas. Tačiau iki šiol jos visos buvo priimamos. Šiuo atveju Administracija mano laikytis savo pozicijos dar ir dėl to, kad toks Savivaldybės gydytojo etatas buvo įsteigtas ankstesnio Vyriausybės atstovo rekomendavimu. Atėjus kitam Vyriausybės atstovui, pasikeitė ir pozicija.

Matyt, šią problemą išspręsti būtų galima arba prie bendro stalo, arba teisme. Žinant, kad su L. Alesionka prie stalo nelabai susėsi, vadinasi, teks teisinius niuansus aiškintis teisme.

Viršininkas, ar pavaldinys?

Kupiškėnai ne kartą teiravosi, kokios iš tiesų yra Savivaldybės gydytojo pareigos ir galios.

Jei jis iki pietų dirba poliklinikoje, vadinasi, tada yra poliklinikos vedėjos pavaldinys ir ji gali iki pietų barti poną Vincą, bet po pietų jau ponas Vincas gali pasikviesti vadėją ant kilimėlio ir su kaupu atsiskaityti.

Pasirodo, taip nėra. Administracijos direktorius tvirtino, kad V. Dražba neturi tokių įgaliojimų. Jis apskritai neturi jokių pavaldinių, todėl ir negali jų pasikviesti ant kilimėlio. Jokie rajono medikai jam nėra atskaitingi. Savivaldybės gydytojo darbo instrukcijoje numatyta, kad jis turi kaupti informaciją iš visų savivaldybės teritorijoje esančių sveikatos priežiūros įstaigų, ją analizuoti, teikti pasiūlymus…Taigi, pagal darbo pobūdį jis tiesiog negali būti valstybės tarnautojas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video