2024/04/24

Paplūdimiai laukia gelbėtojų ir pinigų

Nors žmonės nuo karščių jau senokai vėsinasi įvairiuose vandens telkiniuose, mūsų rajone oficialus maudymosi sezonas prasidės pusę mėnesio vėliau nei visoje Lietuvoje – birželio 15-ąją. Rajono valdžia vis dar laukia, kol sušils vanduo ir ieško gelbėtojų.

Ažūrai prie marių

Atgaivos ištroškę kraštiečiai karštomis dienomis nutupia vandens telkinių pakrantes. Kupiškio rajone dabar yra du oficialiai patvirtinti paplūdimiai: Pyragių ežeras bei Lėvens užtvanka. Antradienį pasižvalgę įsitikinome, kad šios maudyklos karštajam sezonui (tiek orų, tiek lankytojų prasme) dar nepasirengę. Nors Pyragiuose pliuškenosi nemažai jaunimo, paplūdimys skendo žolėje, ežero prieigos, ypač šalia šašlykinės, šiukšlėse. Tačiau nepjauta žolė paplūdimiuose turbūt nieko keisto, nes, kaip daugelis šiemet pastebėjo, ir miesto centras skendi nepjautų pienių pūkuose.

Prie Kupiškio marių žmonių nebuvo matyti. Kaži kas norėtų drabužius į maudymosi kostiumėlius pasikeisti „ažūrinėje“ persirengimo kabinoje.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, pasirengimo maudymosi sezonui darbai prie Pyragių ežero turėtų prasidėti šiomis dienomis. Tuo rūpinasi paplūdimį eksploatuojantys komunalininkai. Laukia tradiciniai darbai: nupjauti žolę, paremontuoti lieptą, sutvarkyti aplink „kultūringų“ poilsiautojų paliktus šiukšlynus.

Tvarkos prie marių teks palūkėti ilgiau. Einamieji pasirengimo maudymosi sezonui darbai čia nebus atliekami, nes bus tvarkomasi pagal įgyvendinamą projektą „Subalansuota vandens turizmo plėtra Kupiškio ir Rėzeknės rajonų savivaldybėse“. Jis jau paruoštas, po mėnesio turėtų prasidėti darbai. Numatyta šalia Kupiškio marių sutvarkyti rekreacinę teritoriją (pagerinti paplūdimio infrastruktūrą, nutiesti elektros ir vandentiekio tinklus į paplūdimį, įrengti vietinius valymo įrengimus), pastatyti gelbėtojų postą su valčių elingu, rekonstruoti viešąjį tualetą.

Saulėtos pakrantės – be gelbėtojų

Beje, kalbant apie gelbėtojus, susiduriama su problema, dėl kurios, anot Ž. Aukštikalnio, pavėlinama ir pati maudynių pradžia. Neatsiranda norinčiųjų imtis šio darbo. Kiekviename poste turėtų būti po keturis gelbėtojus, bet pernai ir po tris dirbo, nes trūksta žmonių. Tikimasi įdarbinti jaunimą (laukiama po sesijų grįžtančių studentų), praėjusiais metais gelbėtojais dirbo ir pilnamečiai moksleiviai. Kaip pagrindinę nenoro dirbti gelbėtojais priežastį UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys įvardija minimalų užmokestį už šį triūsą, nes ypatingi reikalavimai kandidatams nekeliami: būtina, kad sveikatos būklę įvertintų sveikatos komisija, mokėti plaukti, būti pilnamečiam. R. Stundys žvelgia optimistiškai ir tikisi, kad iki maudynių sezono pradžios gelbėtojų komandos bus sukomplektuotos.

Vyriausybė yra patvirtinusi Maudyklų vandens kokybės stebėsenos 2006-2008 m. programą. Nutarimas parengtas įgyvendinant Europos Tarybos direktyvą dėl maudyklų kokybės. Maudyklų vandens kokybės tyrimai pagal šalyje galiojančią tvarką turi būti atliekami prieš dvi savaites iki maudymosi sezono pradžios ir reguliariai kas dvi savaites iki jo pabaigos. Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo vyr. gydytojas Vincas Čelkis informavo, kad prieš porą savaičių buvo atlikti pirminiai oficialių paplūdimių vandens kokybės tyrimai. Tuo pasirūpino patys visuomenės sveikatos sergėtojai, rezultatus perdavė paplūdimius eksploatuojančiai UAB „Kupiškio komunalininkas“. Ši bendrovė su Panevėžio visuomenės sveikatos centru sudariusi sutartį dėl vandens kokybės tyrimo. Pagal pirminius tyrimus, vanduo atitiko higienos normų keliamus reikalavimus. Kitas artimiausias tyrimas numatytas birželio 6 dieną.

Kupiškėnams tyrimai per brangūs

Vyr. gydytojas V. Čelkis, reaguodamas į laikraščio internetinio portalo skaitytojų komentarus apie netvarką prie Pyragių ežero, priminė, kad poilsiautojų saugą, paplūdimių higienos reikalavimus, jų eksploatavimą ir priežiūrą turi užtikrinti paplūdimius eksploatuojanti organizacija. Pradedant maudymosi sezoną visi paplūdimių statiniai turi būti suremontuoti. Paplūdimį eksploatuojanti organizacija turi užtikrinti, kad maudyklų vandens kokybė būtų periodiškai tikrinama. Anot V. Čelkio, šiuo metu skiriama nepakankamai lėšų tirti vandens kokybei. Oficialiai turime du paplūdimius, todėl ir vandens kokybė tiriama tik juose. Tuo tarpu Pasvalio rajonas į laboratoriją atsiuntė tirti vandens mėginius ne tik iš oficialių paplūdimių, bet ir dar iš septynių žmonių pamėgtų vandens telkinių.

„Žinoma, kiekvienos balos neištirsi, gal pasvaliečiai turtingesni, bet akivaizdu, kad reikėtų pasirūpinti ir kitomis žmonių pamėgtomis maudymosi vietomis mūsų rajone. Juk nevažiuoja, sakykim, subatėnai mėgautis vandens pramogomis į Kupiškį. Kiekviena didesnė gyvenvietė turi savo vietelę vasaros maudynėms, tačiau kol kas oficialių paplūdimių sąrašas nekoreguojamas. Lieka neaiški ir šių telkinių vandens kokybė“, – sakė V. Čelkis. Matyt, Savivaldybei tai būtų per brangu. Vieno pavyzdžio mikrobiologinis ir cheminis tyrimas – 156,48 Lt. Pateikę užklausimą higienistai sausio pabaigoje gavo iš UAB „Kupiškio komunalininkas“, kad vandens telkinių kokybės tyrimams šiems metams skiriama 3 200 litų. Anot V. Čelkio, po kiekvieno tyrimo reikia skaičiuoti ir galvoti, ar užteks pinigų tirti vandeniui visą maudynių sezoną, ar ne, klausti komunalininkų ar dar mokėsit už paslaugą. Specialistai nežino, kaip planuoti savo veiklą, imti ar neimti vandens mėginius. Beje, vienais metais taip jau sutapo, kad lėšos vandens tyrimui išseko užgriuvus „Lingaudalos“ šventei.

Komunalininkų vadovas R. Stundys pritarė, kad Savivaldybės skiriamų lėšų šiam klausimui spręsti tikrai mažai. Nors pagal higienos normas vandens kokybė visą maudymosi sezoną turi būti tiriama kas dvi savaitės, o vandenyje radus kokio nors „blogio“ atliekami ir pakartotiniai tyrimai, gautų lėšų užtenka per mėnesį vandenį ištirti tik vieną kartą.

Taigi, panašu, kad akcentuoti, jog, siekdami saugumo, maudytumėmės tik oficialiose dviejose vietose, neverta. Pasirodo, kad ir šių maudyklų vandens kontrolė nepakankamai užtikrinama. Be to, V. Čelkis sakė, kad prieš maudymosi sezoną paplūdimiai turi būti įteisinami eksploatuoti miesto valdžios sprendimu, suderinus su Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos institucijomis, vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisės aktais. Kol kas dėl to į higienistus dar niekas nesikreipė. Žinoma, laiko iki oficialios maudymosi sezono pradžios mūsų rajone dar yra…

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video