2024/05/04

Didesnėmis pajėgomis – ritinio gaivinti

Į Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos stadioną praėjusį trečiadienį susirinko sporto veteranai panūdę gaivinti rajone gilias tradicijas turėjusį lietuviškąjį ritinį ir suburti savo komandą, skatinančią šiuo nacionaliniu žaidimu sudominti šiandieninį jaunimą. Beje, ir iki šiol kupiškėnai šalies senjorų čempionatuose dalyvaudavo, bet paskubomis prieš varžybas sukomplektuota ekipa dažniausiai likdavo kitų rajonų komandų šešėlyje. Žaidėjų atranka, reguliaresnės treniruotės, ko gero, padėtų mums pasiekti geresnių rezultatų, o jei ne, tai nors vyrai susikurtų sau galimybę puikiai pasimankštinti. Svarbu, kad jiems užtektų valios ir entuziazmo.

Dar vienas bandymas

Vyresnio amžiaus kupiškėnai dar nepamiršo savų lietuviškojo ritinio grandų kadaise iškovotų skambių pergalių, saldaus džiaugsmo juos tituluojant šalies čempionais ar prizininkais. Galima netgi sakyti, kad tuo metu šios sporto šakos atstovai kartu su “Senovinių kupiškėnų vestuvių„ etnografinio liaudies teatro dalyviais labiausiai garsino Kupiškio vardą Lietuvoje. Tačiau tai jau gana sena praeitis, kuri dabar prisimenama su graudžia nostalgija. Ir nors vis dažniau pasigirsta kalbų rajone vėl pradėti kultivuoti ritinį, nuo žodžių prie darbų neprieinama.

“Kupiškėnų mintys„ ne kartą rašė apie “Šaltinio„ sporto veteranų klubo vadovų iniciatyvą šio žaidimo mokyti Kupiškio technologijos ir sporto mokyklos vaikinus, apie buvusių ritininkų priimtą sprendimą turėti net tris ritinio komandas – Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos vyresnių klasių jaunimo, vyrų ir veteranų, – tačiau gražūs užmojai bemat suduždavo į šipulius, liko neįgyvendinti. Galbūt postūmiu imtis konkrečios veiklos taps šis, dar vienas naujas bandymas.

Pirmoji treniruotė

Šiemet pirmoji surengta treniruotė parodė, kad ritinį mėgstančių žaisti vyrų ir dabar netrūksta. Pabėgioti su ritmušomis po futbolo aikštę ir pasvaidyti apie 700 gramų sveriantį guminį diską atvyko 12 miestelėnų.

– Žaidimas nesudėtingas, bet nemaniau, jog jam reikia atiduoti tiek daug jėgų, – po treniruotės kalbėjo Anykščių policijos komisariate viešosios policijos Operatyvaus poskyrio specialistu dirbantis Artūras Begonis, kuriam šis sportas – pradžiamokslis.

Tiktai vaikystės laikų žaidimo įgūdžiais galėjo pasigirti ir pirmąkart į brandaus amžiaus ritininkų draugiją patekęs Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus inžinierius hidrotechnikas Arūnas Valintėlis. Kiti vyrai jau buvo anksčiau daugelyje mačų su ritinio lazdomis ardęsi norėdami įrodyti savo pranašumą. Tačiau, pavyzdžiui, Vidas Čiža, rajono Tarybos narys Dangirdas Mikšys, “Šaltinio„ klubo prezidento Romo Semėno pakviesti, treniruotes nusprendė lankyti net po kelių dešimčių metų pertraukos. Didžiausi asai čia jautėsi daugiau kaip 10 kartų geriausio Lietuvoje ritinio gynėjo prizus pelnęs universalus sportininkas Algis Dešukas, nesyk pajėgiausiu šalyje ritinio vartininku pripažintas sporto mokyklos futbolo treneris Gediminas Uldukis, daug apdovanojimų varžybose sukaupęs kriminalinės policijos vyr. patrulis Jonas Kriauza bei kt.

Laukia čempionatas Kupiškyje

Lietuviškojo ritinio taisyklių parengimo 50-mečiui paminėti šiemet Vilkaviškyje organizuojama graži šventė. Čia birželio 9 d. varžysis Respublikos ritinio čempionato jaunimo komandos, vyks seminaras, bus pagerbti šių kovų pradininkai, o svarbiausiu akcentu taps veteranų dvikova. Aikštėje ritmušas sukryžiuos seni varžovai jungtinė Vilkaviškio-Kupiškio ir Žemaitijos ekipos. Tuo tarpu rugpjūtį mes turėsime priimti šalies senjorų pirmenybių dalyvius. Varžybos planuojamos rekonstruotame miesto stadione. Dėl to iš anksto susigriebta tinkamai joms pasiruošti. Sutarta į treniruotes visą vasarą rinktis kiekvienos savaitės trečiadienį, sukomplektuoti dvi pagyvenusių ir jaunesnio amžiaus ritininkų komandas, kurios bet kada galėtų dalyvauti varžybose, savo meistriškumą pademonstruoti įvairių renginių metu.

——-
Autorius: Algirdas PETRULIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video