2024/05/18

Noriūniečiams kelia nerimą jų pašto ateitis

Panevėžio apskrities Kupiškio rajono savivaldybėje pašto paslaugas teikia 16 paštų (2 paštai – mieste (Kupiškyje ir Subačiaus gyvenvietėje); 14 paštų – kaime), dirba – 93 darbuotojai. Nuo 2004 m. rajone yra 6 pašto siuntų pristatymo automobiliais maršrutai (Virbališkių, Byčių, Didžprūdėlių kryptimi siuntas išvežioja Kupiškio paštas, o Alizavos, Antašavos ir Skapiškio kryptimi – paštininkai savo transportu). Pertvarkius pašto siuntų pristatymo darbą, nuo 2004 m. (per 3 metus) buvo atsisakyta 11 laiškininkų etatų. Nepaslaptis, kad ateityje taip pat gali sumažėti kaimo paštų, nes daugelis iš jų dirba nuostolingai. Juos keis kilnojamieji paštai. Pasidomėti, kaip rajone teikiamos pašto paslaugos, paskatino ir plintantys gandeliai, jog bus uždaromas Noriūnų paštas.

Kol kas lieka

Kupiškio pašto viršininkas Alvydas Razgevičius informavo, kad pašto Noriūnuose uždaryti nesirengiama. Čia turima daug klientų. Šiuo metu tik sumažintas pašto nuomojamų iš seniūnijos patalpų plotas. Čia dirbantys laiškininkai pasirengti darbui perkeliami į bendrą salę. Tad ryte maždaug 1-1,5 val. paštas negalės priimti klientų, nes reikia užtikrinti pašto saugos reikalavimus. Nors paštas šioje gyvenvietėje dirba iki 14.30 val., žmonėms jame apsilankyti laikas sutrumpėja. Šiuo klausimu buvo kreiptasi į rajono valdžią, diskutuota. Tačiau sprendimas sumažinti pašto patalpas liko nepakeistas.

Paklaustas, kaip būtų, jei paštas čia visgi nustotų egzistuoti, A. Razgevičius atsakė, kad tuomet kažkokiose patalpose liktų tik apkaitos punktas, iš kurio laiškininkai pasiimtų siuntas.

Įžvelgia vadybos trūkumų

Noriūnų seniūnijos seniūnas Audronijus Zulonas pakomentavo, kad pašto vadovai buvo prieš pusmetį įspėti, kad bus peržiūrima patalpų nuomos sutartis. Patalpų (apie 14 kv. m) prireikė policijos tyrėjui, dirbančiam seniūnijoje. Jo kabinetas anksčiau buvo antrajame aukšte. Nuo šių metų sausio 1 d. seniūnijoje įsteigus naują socialinio darbuotojo, dirbančio su rizikos šeimomis, etatą, tas kabinetas skirtas šiam darbuotojui. Be to, apie 3 kv. m tamsiame kambarėlyje, kuriuo paštas nesinaudojo, bus sumontuota greitaeigio interneto įranga.

Seniūnas teigė, jog trys laiškininkai puikiausiai galės įsitekti ir saugiai dirbti bendroje pašto salėje, kai bus padarytos stiklinės šiuolaikiškos pertvarėlės. Seniūnija rengiasi šiose patalpose išgriauti krosnį, pakeisti langus. Dėl šių pertvarkų sutarta ir su apskrities pašto vadovais.

A. Zulono nuomone, kam Noriūnuose naikinti pelningą paštą. Jei jo darbas ir ne visai rentabilus, tai kalti ir Lietuvos pašto vadybininkai. Paštas niekaip nesugebėjo su UAB Kupiškio komunalininkas“ ir UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ pasirašyti sutarties dėl mokesčių už komunalines paslaugas surinkimo. Šių bendrovių netenkino pašto įkainiai. Šiuo metu surinkti mokesčių iš gyventojų atvyksta patys šių bendrovių atstovai.

Kilnojamieji paštai

AB „Lietuvos paštas“ pasidomėjome, ar kilnojamieji paštai, kurių kol kas nėra mūsų rajone, galėtų būti alternatyva pertvarkant nuostolingai dirbančius kaimo paštus. Bendrovės ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Čepulytė informavo, kad vadovaudamiesi Ryšių reguliavimo tarnybos rekomendacijomis, nepažeisdami įstatymų, galėtume atsisakyti daugiau nei 100 nuostolingai dirbančių kaimo paštų veiklos. Tačiau tai nereiškia, kad tiek paštų bus uždaryta iš karto – paštų tinklo optimizavimo procesas bus vykdomas pamažu. Žmonėms nereikia jaudintis dėl to, kad su šiuo pertvarkymu susijęs pašto tinklo mažėjimas gali turėti neigiamos įtakos universaliųjų ir kitų pašto paslaugų teikimui – pertvarkius paštų darbą, vietoj nuostolingai dirbančių paštų pradeda veikti vadinamieji kilnojamieji paštai. Vienas kilnojamojo pašto automobilis gali pakeisti 5-6 mažus paštelius. Pirmieji kilnojamieji paštai buvo įsteigti dar 1993 metais. Iki 2007-ųjų veikė 6. Šiais metais Lietuvos paštas įsteigė du naujus kilnojamuosius paštus Panevėžio apskrityje. Buvo pertvarkytas Biržų rajono savivaldybėje veikiančių Germaniškio, Juostaviečių, Kirdonių, Likėnų, Pačeriaukštės, Pučiakalnės ir Smilgių paštų darbas, Rokiškio rajono savivaldybėje – Kazliškio, Martynonių, Panemunio, Konstantinavos, Suvainiškio, Čedasų, Onuškio ir Žiobiškio paštų darbas.

Nuostolingai dirbančių paštų pertvarkymas steigiant kilnojamuosius paštus – iš tiesų naudingas Bendrovei, bet socialiniu požiūriu labai jautrus ir aktualus procesas. Visi bandymai steigti naujus kilnojamuosius paštus sulaukdavo ne tik kaimų gyventojų, bet ir politikų priešiškos reakcijos. Lietuvos paštas taip pat suinteresuotas, kad vykdant paštų tinklo optimizavimą, būtų užtikrinti klientų poreikiai ir neblogėtų darbuotojų darbo sąlygos. Planuojant steigti kilnojamuosius paštus visuomenė informuojama iš anksto, pokyčiams ruošiamasi itin atsakingai – pašto tinklo optimizavimo procesas yra atliekamas laipsniškai. Artimiausiu metu steigti kilnojamųjų paštų Panevėžio apskrities Kupiškio rajono savivaldybėje neketinama.

Kupiškio pašto viršininkas A. Razgevičius pridūrė, kad mūsų rajone steigti pirmuosius kilnojamuosius paštus ketinama kitąmet.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video