2024/05/18

Su rinkėjų pažymėjimais – ir du leidiniai

Savo darbą toliau tęsia Kupiškio 23 rinkimų apygardos komisija, kuriai vadovauja Vilma Mažeikienė. Antradienį posėdžiavusi komisija patvirtino rinkimų apylinkių komisijų finansavimą.

Pagal Vyriausios rinkimų komisijos patvirtintą sąmatą, lėšos darbo užmokesčiui ir kitoms reikmėms rinkimų apylinkių komisijoms skiriamos pagal rinkėjų skaičių. Pagal pateiktą sąmatą (19 219 rinkėjų) rinkimų apylinkėms iš viso patvirtinta 97 283 Lt ir beveik 6 tūkst. kompiuterininkui (jis, kaip ir finansininkė, samdomas pagal darbo sutartį).

V. Mažeikienė priminė, jog visos ūkinės išlaidos turi būti pagrįstos dokumentais, turinčiais juridinę galią. Draudžiama pirkti ilgalaikį materialų turtą, rinkimams skirtas lėšas naudoti ne pagal paskirtį, leidžiama įsigyti tik rinkimams skirtas prekes, paslaugas. Dėl darbo laiko apskaitos būtina pildyti žiniaraščius, nurodyti laiką. Pagal jį sudaromos darbo užmokesčio apskaičiavimo ir išmokėjimo žiniaraščiai. Iš apskaičiuotos sumos bus sumokamas pajamų mokestis ir socialinio draudimo įmokos.

Rinkimų apylinkių komisijų pirmininkai pasirašė materialinės atsakomybės sutartis. Pirmininkus V. Mažeikienė supažindino su rinkėjų balsavimo namuose organizavimo ir vykdymo nuostatomis. Ši tvarka žinotina kiekvienam rinkimų apylinkių komisijų nariui.

Balsuoti namuose gali tik šie rinkėjai: neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sulaukę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę. Jei šie asmenys norės balsuoti namuose, kartu su rinkėjo pažymėjimu jiems užpildymui turi būti įteikiamas prašymas (forma P6), kuriame reikės nurodyti vardą, pavardę, adresą, rinkėjo pažymėjimo numerį, užpildymo datą ir pasirašyti. Pažymėjimus atnešę komisijos nariai arba iš karto paims šiuos užildytus prašymus, arba informuos rinkėjus, kad šie juos iki vasario 21 d. pristatytų į apylinkės rinkimo komisiją.

Įteikiant rinkėjų pažymėjimus, komisijos nariams teks išsiaiškinti, ar yra asmenų, kurie laikinai apsistojo konkrečios rinkimų apylinkės teritorijoje ir neįrašyti į šios rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašą. Norintiems balsuoti jiems teks užpildyti prašymą įrašyti rinkėją į apylinkės rinkėjų sąrašą (forma F5).

Rinkėjo pažymėjimų įteikimas rinkėjams turi būti baigtas iki vasario 5 d.

Konkretų rinkimų komisijos narių atvykimo pas namuose balsuojančius rinkėjus grafikas patvirtinamas iki vasario 21 d., 13 val. Apylinkės rinkimų komisijos primininkas sudaro komisijos narių grupes, po du asmenis iš skirtingų partijų (pageidautina – opozicinių), kurie vyks pas namuose balsuojančius rinkėjus. Balsavimą namuose gali stebėti rinkimų stebėtojai, turintys pažymėjimą stebėti rinkimus.

Kartu su rinkėjo pažymėjimais rinkėjai gaus du leidinius: „Savivaldybių tarybų rinkimai“ ir „Kupiškio rajono savivaldybės tarybos rinkimai“. Šie leidiniai pasieks kas trečią rinkėją. Kupiškio 23 rinkimų apygardos komisija gavo po 7 tūkst. egzempliorių tiek vieno, tiek kito leidinio. Jei kas išreikštų nepasitenkinimą dėl to, kad negavo šių spaudinių, – galima daryti jų kopijas.

Komisijų pirmininkai taip pat gavo nurodymus dėl balsavimo patalpų įrengimo tvarkos. Vyriausioji rinkimų komisija nerekomenduoja permatomų balsadėžių, nes jos nepritaikytos šaltam orui bei neužtikrina piliečių teisės slaptai balsuoti. Reikėtų komisijos nario, kuris mokytų, kaip reikia sulankstyti balsavimo biuletenius prieš metant juos į tokią balsadėžę.

Finansininkė Regina Peslienė informavo, kokius dokumentus reikia pristatyti žmonėms, kurie dirbs apylinkių rinkimų komisijose. Jiems už darbą bus atlyginama taip: komisijos pirmininkui – 5,75 Lt už valandą, komisijos nariams – 4,31 Lt už valandą.

Taip pat buvo priminta apie politinės kampanijos stebėseną. Pastebėjus politinės reklamos pažeidimus, reikėtų informuoti šios kampanijos stebėsenos darbo grupę. Jai vadovauja Algirdas Petrulis, o jam padeda Danguolė Prėskienienė ir Neringa Bugaitė. Jau teko girdėti, jog bendruomenės renginiuose politinės partijos rinkėjams dalija dovanėles, nors tai daryti yra draudžiama.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video