2024/10/06

Miesto trasose – pasaulio čempionai

Savaitgalį visas Kupiškis tapo natūraliu ir įdomiu kliūčių ruožu. Liepos 1-2 dienomis prie Kupiškio marių vyko Lietuvos triatlono čempionatas. Savo jėgas galėjo išbandyti ne tik profesionalūs sportininkai, bet ir mėgėjai. Tiesa, turėjai būti iš anksto užsiregistravęs.

Užsiregistravo 102 dalyviai

Didžiulė garbė ir atsakomybė organizuoti Lietuvos triatlono čempionatą, atiteko Vidmantui Urbonui, Kupiškio rajono savivaldybei ir Panevėžio triatlono klubui. Kupiškyje Lietuvos triatlono čempionatas vyksta jau nebe pirmą, o trečią kartą. Kiekvienais metais organizatoriai stengiasi vis tobulinti šį renginį. Džiugu, kad sportininkai pamėgo Kupiškį. V. Urbonas sakė, kad vis toje pačioje vietoje rengti triatlono čempionatą, yra neįdomu. Reikia vis naujų vietų. Kupiškyje yra gana geros sąlygos šioms varžyboms vykti. Lietuvos triatlono čempionatas vyko ir Plateliuose, ir Panevėžyje, ir Kėdainiuose, ir Vilniuje. Visų miestų V. Urbonas net nepamena.

Dalyvių trūkumu pasiskųsti negalime, kadangi užsiregistravo net 102 įvairaus amžiaus sportininkai ir mėgėjai. Tikimąsi, kad kiekvienais metais šis skaičius vis didės. Tačiau žiūrovams, matyt, nelabai rūpėjo triatlonininkų kova… Tik po varžybų vis daugiau žiūrovų pradėjo rinktis į koncertą.

Tarp dalyvių – Pasaulio čempionai

Triatlono čempionate dalyvavo ne tik lietuviai. Sulaukėme dalyvių iš Baltarusijos, Ukrainos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos. Tikrai buvo su kuo pasivaržyti! Tarp žymiausių čempionato dalyvių buvo Pasaulio čempionai Alina Padletskaitė ir Anatolijus Lepša. „Pradėjau sportuoti nuo 14 metų. Iš pradžių į tai nelabai rimtai žiūrėjau, tačiau treneris mane skatindavo. Po kiekvienos pergalės užsikeldavau naują tikslą, kurio siekdavau“, sakė A. Padletskaitė. Alina ne tik Europos, bet ir ilgos distancijos Pasaulio čempionė (4 km plaukimo, 120 km dviračiu, 30 km bėgimo). Alina sakė, kad kasmet ji dalyvauja apie dvidešimtyje varžybų, jau daugybė šalių yra aplankiusi.

Į vietas! Dėmesio! Startas!

Liepos 1 dieną, 16 valandą prasidėjo kvalifikacinių varžybų pradžia. Pirmiausia startavo jaunimo grupė (1991-1990 gimimo metų vaikinai ir merginos). Po V. Urbono starto jie šoko į vandenį. Nuplaukę 200 metrų, sėdo ant dviračių, kuriais turėjo kuo greičiau nuvažiuoti 8 km. Grįžę, tuoj pat dėjo dviračius į šoną ir turėjo nubėgti 1 km. Po jų startavo kita grupė (1989- 1987 gimimo metų vaikinai ir merginos). Jie atliko šiek tiek ilgesnę distanciją – plaukė 400 metrus, 16 km važiavo dviračiu, 2 km bėgo. Po jų savo galimybes rodė elito grupė (1986 -1967 gimimo metų sportininkai). Jie taip pat plaukė 400 metru, 16 km važiavo dviračiu, 2 km bėgo. Į finalą pateko po 20 kiekvienoje grupėje geriausią laiką parodžiusių sportininkų.

Mėgėjai taip pat galėjo išbandyti savo jėgas. V. Urbonas pastebėjo, kad jiems gana gerai sekėsi. Garbingą trečią vietą užėmė Piotr Kurcharčik. Jo laikas buvo 9:27.70. II-ąją vietą užėmė Tautvydas Kopūstas. Jis atliko užduotis per 09:02.80. pirmąją vietą džiaugėsi Piotr Voran. Jo rezultatas buvo geriausias(08:51.25). Mėgėjų grupės nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti asmeninėmis dovanomis ir diplomais.

Tegul skamba dainos

Kai buvo išsiaiškinti rytdienos (liepos 2 dienos) finalininkai ir mėgėjų grupės nugalėtojai, prasidėjo koncertinė programa. Žmonių jau buvo gausiau negu varžybų pradžioje. Šventės atidarymo koncertą pradėjo Subačiaus gitaristai, vadovaujami Vidmanto Paliulio, jie atliko populiarius šlagerius. Meistriškai vienus instrumentus keitė kitais (styginius pakeitė pučiamieji). Scenoje pasirodė ir Kultūros centro pučiamųjų orkestras su savo vadovu Vytautu Muliarčiku. Savo kūrybos dainas padainavo Laura Navikaitė, Justina Pukenytė ir Agnė Lukošiūnaitė (mergina šių metų dainuojamosios poezijos konkurse Vilniuje užėmė trečią vietą). Taip pat visus linksmino ir Rapolo Lukoševičiaus vadovaujamas Antašavos vokalinis ansamblis „Žemdirbių daina“.

Iškilmingą Lietuvos triatlono čempionato šventės atidarymo vakarą vainikavo Simono Donskovo pasirodymas. Ugningu koncertu ir betarpišku artisto bendravimu liko susižavėję bene visi žiūrovai!

Finalinė diena

Liepos 2 dieną vyko Lietuvos triatlono čempionato finalas. Po vakarykščio pusfinalio pailsėję dalyviai, tądien atidavė visas savo jėgas. Po įtemptų varžybų, buvo išsiaiškinti ir apdovanoti Lietuvos triatlono čempionai. Iš kiekvienos amžiaus grupės buvo išsiaiškinti po trys nugalėtojai. Ant nugalėtojų pakylos stovėjo įvairių šalių atstovai: lietuviai,lenkai,baltarusiai, estai, latviai, ukrainiečiai. Kiekvienas dalyvis gavo po atminimo marškinėlius ir diplomus. Visų amžiaus grupių nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti Lietuvos čempionato medaliais, diplomais ir asmeninėmis dovanomis. O elito grupės nugalėtojai ir 1987 – 1989 gimimo metų sportininkai gavo piniginius prizus.

Kupiškio kūno kultūros ir sporto centro direktorius Zigmas Paulauskas sakė, kad tokio pobūdžio sportinės varžybos yra reikalingos Kupiškiui. „Reikia populiarinti šį sportą. Deja, neturime nei vieno Kupiškio krašto triatlonininko“, pridūrė Z. Paulauskas.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video