2024/05/20

Kaimo sąlygomis gyvenantys miestiečiai mano, kad konteineriai jiems nereikalingi

Atliekos – tai bet kokios medžiagos ir daiktai, kuriais žmonės atsikrato, nori ar privalo atsikratyti. Savivaldybės teritorijoje komunalinių atliekų tvarkymo darbus organizuoja Kupiškio rajono savivaldybės administracija, pavesdama jas tvarkančiai įmonei rinkti ir vežti atliekas iš daugiabučių, namų bendrijų ir privačių namų gyventojų.

Viename iš mūsų rajono atliekų tvarkymo taisyklių punktų skelbiama: „Atliekų turėtojai privalo sudaryti rajono savivaldybės valdybos patvirtintos formos sutartis su atliekų tvarkytojais, vadovaujantis numatyta Savivaldybės atliekų tvarkymo sistema“. Toliau 26 punktas nurodo: „Privačių namų savininkai, nuomininkai ir naudotojai buitines atliekas, netinkamas tolimesniam naudojimui, renka 0,12 – 0,24 kub. m nustatytos konstrukcijos plastikiniuose individualiuose konteineriuose“.

Būtent šiuos abu taisyklių punktus privataus namo Račiupėnų gatvėje savininkas Petras Zulonas ir mano esant neteisingus. Vienas gyvenantis 82 metų vyriškis sako jokių atliekų, kurias galėtų dėti į konteinerį, neturintis: maišelius nuo maisto produktų, plastmasines, popierines atliekas sudeginantis, žaliąsias atliekas dedąs į duobę ir ruošiąs kompostą dirvai. „Konservų, produktų stiklainiuose neperku. Dėl dviejų degtinės ar alaus butelių konteinerio nereikia – juos nunešu į supirktuvę“, – sakė P. Zulonas, paklaustas, kur dedąs nedegančias atliekas. Labiausiai Petrą neramina UAB „Kupiškio komunalininkas“ pranešimas, kad neįsigijus nustatytos konstrukcijos konteinerio ir nepasirašius sutarties dėl atliekų surinkimo jam gali būti skirtas įspėjimas arba bauda iki 2000 Lt. „Man 82 metai, gyvenu vienas, viena dukra gyvena Plungėje, kita Zarasuose, žiemą daug laiko praleidžiu pas jas. Nelaikau jokių gyvulių ir atliekų nesusidaro. Gyvenimo sąlygos kaip kaime, o ten konteinerių nereikia. Girtiems vairuotojams, keliantiems pavojų kitų gyvybėms, ne visada skiriama 2000 Lt bauda. Jokio pavojaus nekeliu ir tai galiu būti nubaustas 2000 Lt “, – ieškodamas teisybės tokio turinio laišką rugsėjo 15 d. Petras išsiuntė rajono merui. Neprabėgus nė savaitei gautas Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio pasirašytas atsakymas P. Zulono nepradžiugino – rajono Tarybos patvirtintos Kupiškio rajono atliekų tvarkymo taisyklės privalomos visiems. Siekiant išvengti administracinių nuobaudų, numatytų LR Administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnyje, Petrui buvo pasiūlyta UAB „Kupiškio komunalininkas“ įsigyti nustatytos konstrukcijos konteinerį ir sudaryti sutartį dėl atliekų išvežimo.

Ieškodamas pigiausio varianto, Petras sutiktų kooperuotis su kaimynais ir, jei tai neprieštarauja taisyklėms, kartu įsigytų vieną konteinerį. Kitoje to paties namo pusėje gyvena penkių asmenų šeima: Janina Laužikienė, jos sesuo, sūnus, anūkas ir vyras. Tačiau šiuo klausimu J. Laužikienė nusiteikusi kategoriškai ir šiukšlių talpyklos įsigyti nežada. „Neturim ką dėt į tuos konteinerius. Tuščias stovės, o turėsime už jį mokėti. Ūkiškai gyvenam, degančias atliekas sunaudojam pakuroms, maisto likučius – gyvuliams, geležinius daiktus vežame į metalo supirktuvę. Jei mums reikėtų – patys kreiptumėmės į komunalininkus ir sudarytumėme sutartį bei nusipirktume konteinerį. O kur jį statyt? Jei kas sudaužys, dar reikės atsakyti“, – nuogastavo račiupėnietė.

Taisyklės privalomos visiems

Anot situaciją komentavusio UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus Rimanto Stundžio, tai, jog mes neturime šiukšlių, jau tapo kone lietuvišku anekdotu. Žmonės išmeta šiukšles už savo sklypo ribos, gatvėse, aikštėse, skveruose, parkuose ar miškuose. „Sudeginti galima popierių, bet ne konservų dėžutę, stiklainį ar pan. Tarybos sprendimu priimtos taisyklės yra privalomos visiems komunalinių (buitinių) ir joms prilygintų atliekų turėtojams. Visi privalo sudaryti atliekų surinkimo sutartis. Už šių taisyklių nesilaikymą atsakoma Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka (Administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnis). Nesudariusiųjų sutarčių ir neturinčiųjų individualių konteinerių sąrašus mes perduodame Savivaldybės administracijai“, – teigė R. Stundys. 84 Lt kainuojantį 120 l talpos konteinerį UAB „Kupiškio komunalininke“ privačių namų savininkai ar nuomininkai gali įsigyti ir išsimokėtinai. „Jų neįsigijo ir sutarčių nesudarė apie 150 užsispyrusių privačių valdų gyventojų. Atliekas jie krauna į viešus Savivaldybės, daugiabučių namų kiemuose stovinčius konteinerius“, – pasakojo direktorius, informavęs, jog sąskaita už iš individualių konteinerių surenkamas atliekas pateikiama pagal išvežtą jų kiekį. Vienas konteinerio ištuštinimas privataus namo gyventojui atsieina 1,95 Lt, ir tik nuo jo priklauso kas kiek laiko (kartą per savaitę, mėnesį ar metus) komunalininkai išgabens susikaupusias atliekas.

R. Stundys patvirtino, kad, nors tokių atvejų ir nepasitaikė, galimybė statyti vieną individualų konteinerį mažiau atliekų sukaupiantiems dviem ar daugiau kaimyninių privačių namų savininkams yra. Kitas klausimas – kaip šiuo atveju kaimynai pasidalys mokestį už atliekų surinkimą. Savivaldybės administracijos direktorius Ž. Aukštikalnis teigė, jog nepaisant to, kad keli kaimynai įsigijo vieną nustatytos konstrukcijos konteinerį, sutartį su atliekas tvarkančia UAB „Kupiškio komunalininkas“ sudaryti teks kiekvienam atskirai. „Kol kas atliekų tvarkymo taisyklių nepaisančiųjų per daug nebaudžiame, tik paraginame bei įspėjame. Tačiau laikui bėgant nesilaikantiems rajono Tarybos nustatytos tvarkos bus skiriamos ir piniginės baudos“, – sakė Ž. Aukštikalnis.

Reikia pripažinti, kad mes turime daugybę daiktų, kuriuos anksčiau ar vėliau tenka išmesti. Ir toli gražu ne visus juos galima sudeginti nekeliant žalos aplinkai. Ar nevertėtų susimąstyti, jog Tarybos priimtos atliekų tvarkymo taisyklės tarnauja mūsų pačių patogumui?

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video