2024/10/13

 

LIETUVOJE VYKSTA SEIMO RINKIMAI

ELTOS nuotrauka

Sekmadienį vyksta Seimo rinkimai, kuriuose dėl galimybės dirbti parlamente kovoja 14 politinių partijų ir viena koalicija. Rinkimų apylinkės duris atvėrė 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro. 

Visgi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atkreipia dėmesį, kad antraip nei pavasarį, Seimo rinkimų sekmadienį balsuoti bus galima tik savo rinkimų apygardos rinkimų apylinkėse.

Taip yra dėl to, kad pusė Seimo narių yra renkama vienmandatėse rinkimų apygardose ir kiekvienos iš 71 vienmandatės rinkimų apygardos biuleteniai yra skirtingi, o rinkėjai turi teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus. 

Seimo rinkimų sekmadienį visoje šalyje dirbs apie 16 tūkst. komisijų narių, o rinkimų skaidrumą prižiūrės daugiau kaip 3,1 tūkst. rinkimų stebėtojų, praneša VRK.

Skelbiama, kad 70-yje rinkimų apygardų iš viso dirbs apie 1000 rinkimų komisijų narių, o 1895 rinkimų apylinkėse rinkėjus aptarnaus ir pasibaigus balsavimui skaičiuos rinkėjų balsus dar apie 15 tūkst. apylinkių komisijų narių. 

Preliminariais duomenimis, per tris išankstinio balsavimo dienas jau balsavo per 174 tūkst. rinkėjų, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Rinkimų aktyvumas pasiekė 7,4 procento.

Per šiuos parlamento rinkimus bus išrinktas 141 Seimo narys. Į 70 mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje pretenduoja 1721 kandidatas, į 71 vietą vienmandatėse rinkimų apygardose – 699 kandidatai.

Tautos atstovų mandatų siekia Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Laisvės partija, Socialdemokratų partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos regionų partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Nacionalinis susivienijimas, Žaliųjų partija, Lietuvos liaudies partija, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno Aušra“. Pretendentų į Seimą sąraše yra ir Taikos koalicija, kurią sudaro Darbo partijos, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos ir Žemaičių partijų atstovai.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video