2024/10/05

 

HENRIKO ORAKAUSKO ŽVILGSNIS Į AGRARINĖS KULTŪROS SAULĖLYDĮ

Parodos autorius Henrikas Orakauskas papasakojo apie savo kūrinius.

Į Kupiškį vėl sugrįžo šio krašto žmonėms gerai pažįstamas menininkas Henrikas Orakauskas. Šįkart – su skulptūrų paroda „Arklio Archetipo monologas“, kuri atidaryta Kupiškio etnografijos muziejuje birželio 25 dieną. Šio renginio dalyviai turėjo unikalią progą iš paties menininko išgirsti apie kūrybos inspiracijas ir darbuose užkoduotas prasmes.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Sugrįžta tarsi į gimtinę

Renginio pradžioje pristatant H. Orakauską pabrėžtas didelis jo kultūrinis indėlis formuojant savitą Kupiškio miesto įvaizdį. Čia jis gyveno nuo 1986 iki 2003 metų. Menininko dėka miestą galima vadinti muziejumi po atviru dangumi. Čia po įvairias erdves pasklidusios kelios dešimtys šio kūrėjo darbų, daugiausia metalo plastikos skulptūrų.

H. Orakauskas kuria metalo, medžio ir akmens skulptūras, dekoratyvinius-reklaminius akcentus, piešia, reiškiasi ir grafikos, karikatūros srityse. Pastarieji darbai anksčiau eksponuoti ir Kupiškyje.

„Menininkas turi stiprų kontaktą su šia žeme. Jo plastiškos, emocijas žadinančios skulptūros atveria nesibaigiančius dialogus tarp miestelėnų ir miesto svečių“, – pristatydama H. Orakauską kalbėjo Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja Žygimantė James.

Šiuos jos žodžius patvirtino ir pats menininkas.

„Mūsų kalba ir šneka nesibaigianti. Tiek metų bendraujame ir dialogas vis tęsiasi. Kai gyvenau čia, ir dabar Kupiškis man yra svarbi erdvė. Čia prasidėjo mano pasaulėžiūros formavimasis, čia gavau stimulą kurti, čia subrandinau tas svarbiausias idėjas, kurias tęsiu ir išvažiavęs gyventi į Kernavę. Į Kupiškį grįžtu tarsi į gimtinę. Čia man labai svarbūs ir reikšmingi žmonių įvertinimai.

Šiuo metu esu keistoje situacijoje. Tarsi norisi kalbėti apie žirgą, norisi kalbėti apie pasagas, plūgus ir visi tie dalykai tokie kontroversiški, tokie skirtingi, nelygu iš kokio kampo į juos žvelgsi“, – tvirtino H. Orakauskas.

Plačiau skaitykite liepos 5 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Muziejaus kiemelyje Henrikas Orakauskas papasakojo apie čia eksponuojamų plūgų meniškas transformacijas.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video