2024/07/03

 

PASKOLOS IR KREDITAI: KUO TAI SKIRIASI?

Unsplash nuotrauka

Finansinės paslaugos, tokios kaip paskolos ir kreditai, yra neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis. Nepaisant to, kad šie terminai kartais naudojami kaip sinonimai, paskolos ir kreditai turi savo skirtumų, kurie gali turėti didelę įtaką jūsų finansiniam gyvenimui. Šiame straipsnyje išnagrinėsime šių finansinių paslaugų svarbiausius skirtumus ir pateiksime praktinius pavyzdžius, kaip jie gali būti naudojami.

Tiek kreditas, tiek paskola yra finansiniai įsipareigojimai, kurių prasmė yra kaip ir vienoda, tačiau skiriasi tam tikri atskiri šių paslaugų elementai. Todėl teisingiausia trumpai aptarti, kas yra kreditas ir, kas yra ta paskola, tai padės išryškinti šių finansinių įsipareigojimų panašumus ir skirtumus.

Kas yra paskola?

Daugiausia informacijos apie paskolas sulaukiam kai kalba eina apie finansinius įsipareigojimus bankams. Tiesa, paskolas galima laikyti įsipareigojimais, kurių suma gali būti didelė, o grąžinimo laikas – net kelerių metų trukmės. Dažniausiai banko paskolos naudojamos būstui pirkti, remontui, verslui steigti ar brangiems daiktams įsigyti, pavyzdžiui, naujam automobiliui. Tokios paskolos turi būti grąžinamos pagal numatytą grafiką ir specialias sąlygomis.

Norint suteikti minėtas paskolas, paskolos davėjui reikia gauti daug informacijos apie skolininko finansinę padėtį. Būtina atsižvelgti į tai, ar asmuo gyvena vienas, koks yra jo ar jos pajamos, kokie yra finansiniai įsipareigojimai, darbo užmokesčio ir darbo stažo sąlygos. Taigi, norint suteikti didesnę paskolos sumą, paskolos davėjui būtina tiksliai įvertinti asmens finansinę būklę.

Kas yra kreditas?

Nuolatos girdime apie tokias sąvokas kaip greitieji kreditai, greitosios paskolos, paskola internetu ir panašiai. Kyla klausimas – ar tarp šių sąvokų yra esminis skirtumas?

Reikia pažymėti, kad kai kalbame apie „greitą“ kreditą ar „greitą“ paskolą internetu, dažniausiai turime omenyje tą patį kreditą – nedidelę pinigų sumą su gana trumpu grąžinimo terminu. Tokias finansines paslaugas teikia vartojimo kredito bendrovės. Šių paslaugų ypatumas yra tas, kad asmuo gali gauti reikiamą pinigų sumą per 10–15 minučių, o jo kreditingumui nustatyti užtenka atsakymų į kelis esminius klausimus apie turimus finansinius įsipareigojimus ir gaunamas pajamas. Tokio tipo kredito (paskolos) grąžinimo terminą dažniausiai galima nustatyti patiems, taip pat paprastu būdu pratęsti grąžinimo laikotarpį. Šiame Credit123 puslapyje galite palyginti pačius geriausius greitųjų kreditų pasiūlymus. 

Pagrindiniai skirtumai

  • Grąžinimo laikotarpis: Paskolos terminas dažniausiai būna ilgesnis nei kredito. 
  • Suma: Paskolos sumos būna didesnės nei kredito. 
  • Paskirtis: Paskola dažniau naudojama ilgalaikiams investicijų projektams finansuoti, tuo tarpu kreditai dažniau skirti trumpalaikiams poreikiams tenkinti. Taip pat, aėmus paskolą butui, tik butui tą sumą ir galėsite panaudoti, paėmus kreditą kreditoriui nesvarbu, kur naudosite gautus pinigus. 
  • Procedūros sudėtingumas: Paskolai gauti gali prireikti daugiau dokumentų ir procedūrų nei kreditui.
  • Grąžinimo grafikas: Paskolos grąžinimas gali būti suskirstytas į reguliarius mėnesinius arba metinius įmokų dydžius, o kredito grąžinimo grafikas gali būti laisvesnis ir prisitaikantis prie asmeninių poreikių.

Paskolos gali būti naudojamos dideliems projektams, tokiems kaip nekilnojamojo turto įsigijimas ar verslo plėtra, kur reikia didelės pinigų sumos iš karto. Kreditai gali būti naudojami kasdienių išlaidų, tokių kaip maisto prekių ar sąskaitų apmokėjimas, padengimui, suteikiant galimybę lanksčiai valdyti finansus.

Lietuvos Bankas rekomenduoja:

  • Visada įvertinkite, ar galėsite grąžinti paskolą ar kreditą. 
  • Dėl paskolos kreipkitės į kelis kredito davėjus. 
  • Atkreipkite dėmesį į tikrąją paskolos kainą (BVKGMS).
  • Gerai apgalvokite paskolos terminą – laikotarpį, per kurį turėsite grąžinti paskolą ar kreditą.
  • Atidžiai perskaitykite sutartį prieš ją pasirašydami.

Šiame straipsnyje aptarėme pagrindinius skirtumus tarp paskolų ir kreditų. Nepaisant to, kad šios finansinės paslaugos kartais painiojamos ar net laikomos sinonimais, išryškinome jų esminius skirtumus. Paskolos ir kreditai turi skirtingus grąžinimo laikotarpius, sumas, paskirtį, procedūrų sudėtingumą ir grąžinimo grafikus. Paskolos dažniau naudojamos dideliems projektams finansuoti, tuo tarpu kreditai teikia lanksčią galimybę valdyti kasdienes išlaidas. Atsižvelgdami į šiuos skirtumus, galėsite pasirinkti tinkamiausią finansavimo variantą, atitinkantį savo poreikius ir galimybes. Prieš pasirenkant tarp paskolos ir kredito, svarbu atidžiai apsvarstyti savo finansinius poreikius ir galimybes.

MB „Marketison“ inf.

Užs. Nr.577

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video