2024/07/02

 

IRKLUOTOJŲ BENDRUOMENĖS DEŠIMTMETIS KUPIŠKYJE

Irklavimo trenerė Laimutė Šližauskienė irkluoti Kupiškyje vaikus moko jau dešimtmetį. Autorės nuotrauka

Kai šilti orai, prie Kupiškio marių galima dažnai pamatyti besitreniruojančius irkluotojus – Kupiškio r. kūno kultūros ir sporto centro auklėtinius su irklavimo trenere Laimute Šližauskiene.

Apsilankę vienoje jų treniruotėje pasidomėjome, kaip sekasi irkluotojų bendruomenei. Beje, šiemet sukako dešimt metų, kai ši sporto šaka atgaivinta rajone.

Jurga BANIONIENĖ

Trenere, ar gausi irkluotojų bendruomenė?

Nemažai yra sportuojančių vaikų. Tik keičiasi kartos, vieni užauga ir išeina, kiti ateina. Paprastai lankyti irklavimo treniruotes jie pradeda nuo ketvirtos, penktos klasės. Dabar turime dvi irkluotojų grupes, apie 30 vaikų, išleidžiame keturis abiturientus, atsisveikinome su jais, priimsime naujus būsimus irkluotojus, nuo rudens perkomplektuosime grupes ir judėsime toliau.

Irkluotojų veikla prasidėjo prieš 10 metų, 2014 m. kovo 3 d. Šiemet surengėme šia proga uždarų patalpų irklavimo varžybas, sukvietėme irkluotojus iš visos Lietuvos, labai smagu, kad buvo apie 150 dalyvių.

Ar pamenate, kokia buvo pradžia, kaip irklavimas atėjo į Kupiškio rajoną? Jūs juk buvote to pradininkė.

Irklavimas – kaip mano trečias vaikas. Pradžioje buvo viena irkluotojų grupė, paskui nuo rudens prisijungė mažesni vaikai. Man tuomet daug talkino Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos kūno kultūros mokytoja Diana Balužytė, ji darbavosi penkerius metus.

Aš pati į irklavimą atėjau gana vėlai. Mokydamasi mokykloje mėgau daug sporto šakų, o irkluoti pradėjau Lietuvos kūno kultūros instituto (dabar Lietuvos sporto universitetas) pirmame kurse, po slidinėjimo stovyklos mane pakalbino pabandyti. Niekada negalvojau, kad dirbsiu trenere, maniau, kad būsiu kūno kultūros mokytoja. Atsimenu, kai mano treneris Vidas Štaras liepdavo žiūrėti, kaip reikia reguliuoti valtį, atkirsdavau, kad man nereikės. Bet štai dabar ir trenere dirbu, ir valtis remontuoti, ir galvą pasukti tenka. Valtys iš skirtingų gamintojų, todėl daug kas neatitinka, reikia pritaikyti.

2013 metais laimėjau konkursą Kupiškio r. kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pareigoms eiti. Rajono vadovai su tuomečiu Savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėju Rimantu Jociumi sužinoję, kad esu buvusi irkluotoja, pasiūlė atgaivinti irklavimo sportą, juolab kad turime dideles marias. Buvau dirbusi Lietuvos irklavimo federacijoje, tad buvo kiek lengviau, padėjo išlikę geri santykiai su tuometiniais federacijos vadovais, buvusiais kolegomis, treneriais. Su Savivaldybės pagalba įsigijome pirmą dėvėtą inventorių, pritaikėme marių elingo patalpas, reikėjo ir lieptelių, ir priekabos valtims vežtis į varžybas. Pradžioje į varžybas mažesnes valtis veždavausi ant savo automobilio stogo bagažinės, didesnes skolindavomės. Vėliau įsigyta priekaba valtims transportuoti, rašėme projektus, pirkome keletą naujų valčių. Lėšų šios sporto šakos infrastruktūros gerinimui skyrė ir nuolat skiria Kupiškio rajono savivaldybė.

Koks buvo tas prabėgęs dešimtmetis?

Labai smagu, kad per tuo metus pavyko išauginti vieną perspektyvų irkluotoją Domantą Riaubą. Jis dabar Lietuvos jaunimo rinktinės narys. Domantas yra Lietuvos jaunių, jaunimo ir suaugusių čempionatų nugalėtojas ir prizininkas įvairiose valčių klasėse, uždarų patalpų čempionatų nugalėtojas ir prizininkas. 2021 metais tapo Lietuvoje vykusios tarptautinės regatos „Baltic Cup“ nugalėtoju. 2022 m Europos jaunių čempionate porine keturviete iškovojo 10 vietą. 2023 metais tapo Europos universitetų irklavimo čempionu, atstovaudamas Vytauto Didžiojo universitetui. Šiemet Domantas liepos 4–6 dienomis varžysis FISU pasaulio universitetų irklavimo čempionate Roterdame (Olandijoje), o birželio 22–23 dienomis dalyvavo Lietuvos irklavimo federacijos atrankinėje regatoje į jaunimo pasaulio ir Europos čempionatus, kurie vyks rugpjūtį ir rugsėjį. Linkime jam sėkmės varžybose.

Plačiau skaitykite birželio 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Pradininlai buvo 1987 pagarba Jonui

  • Pradininkai buvo 87metai trėneriui pagarba

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video