2024/06/16

 

ARTĖJA VASARA: KAIP TINKAMAI PASIRŪPINTI ODA?

Saulei kaitinant vis stipriau, neretai pamirštame tinkamai pasirūpinti oda. Spinduliai šildo taip maloniai, tad iš saulėkaitos trauktis niekur nesinori, tad net nepastebime, kaip oda parausta. Kaip bebūtų, derėtų turėti omenyje, kad saulės spinduliai gali sukelti rimtų pasekmių: išsausėjimas, sudirginimas, pūslės ar net pirmo laipsnio nudegimas. Sužinokite, kokių priemonių imtis, kad šią vasara oda liktų tiek palepinta, tiek apsaugota.

Saulės kosmetika

Saulės spinduliai – labiausiai odą sendinantis dalykas, tad naudoti kremą nuo saulės verta ne vien siekiant apsaugoti odą nuo nudegimų, bet ir nuo priešlaikinio senėjimo. Ultravioletinei šviesai pasiekus nuo saulės neapsaugotą odą, sukeliami DNR pokyčiai ląstelių lygmeniu. Kadangi pažeidimai atsiranda giliausiuose odos sluoksniuose – dermoje – gali praeiti ne vieneri metai, kol pasireikš pažeidimų požymiai. Apsisaugoti nuo fotosenėjimo galima labai paprastai – naudojant ne silpnesnį nei SPF 30 kremą nuo saulės. Geriausia apsaugą nuo saulės tepti apie 20 min. prieš einant į lauką, kad kremas spėtų įsigerti, ir pakartotinai tepti kas porą valandų, jei maudotės vandens telkinyje – dar dažniau. Internetinėje vaistinėje galite rasti optimalų priemonės nuo saulės variantą savo odai: tepami, purškiami ar aliejaus pavidalo. Net jeigu didžiąją dalį dienos praleidžiate viduje, atminkite, kad odą pažeisti gali net ryškios lempos ir mėlynoji šviesa nuo išmaniųjų įrenginių ekranų.

Galvos apdangalai

Be saulės kosmetikos, paprasčiausi galvos apdangalai taip pat gali ženkliai padėti apsisaugoti nuo saulės. Praleidus daug laiko saulėkaitoje gali ištikti ne tik saulės smūgis, bet ir ilgainiui padidėti odos vėžio rizika. Ką jau kalbėti apie įkyrų plaukų skyrimo nudegimą, kurį pastebime tik prabraukus šepečiu, ir žalą plaukams. Plačiabrylės skrybėlės, kepurės su snapeliu ar panamos padės išvengti neigiamo saulės spindulių poveikio. Kaip bebūtų, galvos apdangalų kartais vengiame dėl tokios paprastos priežasties kaip nederėjimas prie pasirinkto dienos apdaro. Tokiais atvejais, kad per daug nepaplonintumėte piniginės, apsilankykite vintažinių rūbų parduotuvėse ir įsigykite žavių ir žaismingų skrybėlių ar kepurių – galite atrasti itin malonių siurprizų ir sukurti dar įdomesnių įvaizdžių!

Akiniai nuo saulės

Akiniai nuo saulės ne tik tarnauja kaip stiliaus detalė, bet ir padeda apsaugoti jautrias akis ir aplink jas esančią ploną odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Priešingai, nei su galvos apdangalais, akiniams nuo saulės taupyti nereikėtų. Pigūs variantai sukuria apsaugos placebą – mums atrodo, kad tamsintas stiklas tinkamai apsaugo nuo saulės, tačiau be specialios dangos spinduliai vis tiek veikia akis. Tokia ilgalaikė žala gali sukelti rimtų pasekmių, pavyzdžiui, geltoną dėmę. Kita vertus, kokybiški ir patikimi akiniai nuo saulės leidžia akims atsipalaiduoti – nebereikia prisimerkti, mažinama įtampa ir, svarbiausia, speciali danga atspindi saulės spindulius. Optimaliausias variantas – akiniai nuo saulės su UV 400 apsaugos lygiu, suteikiančiu beveik 100 proc. apsaugą.

„Good one“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.559

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video