2024/06/15

 

ĮPRASMINTAS DEVYNIŲ KAIMŲ ATMINIMAS

Gera buvo sutikti seniai matytus pažįstamus veidus. Autorės nuotrauka

Gegužės 18 dieną neeilinis susitikimas surengtas Antašavos parapijoje. Čia rinkosi Daršiškių ir dar aštuonių aplinkinių gyvybingų ir išnykusių kaimų gyventojai bei jų palikuonys.

Vyko specialaus ženklo, įprasminančio šiuos kaimus, pašventinimo iškilmės.

Paskui visi sugužėjo į šios idėjos sumanytojo ir iniciatoriaus, Žižmariškio kaimo gyventojo, rajone žinomo ūkininko Ričardo Barzdenio valdas.

Jurga BANIONIENĖ

Pašventino naująjį ženklą

Susitikimas prasidėjo šv. Mišiomis Antašavos šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje, kurias aukojo klebonas Rimantas Gudelis.

Buvo meldžiamasi už Daršiškių, Lamatų, Bedalių, Trasikių, Kiaulėdžių, Žižmariškio, Vidugirių, Užubalių, Kundriškių žmones, dar gyvus ir jau į Anapilį išėjusius.

R. Gudelis linkėjo visiems, iš įvairių Lietuvos kampelių į šį pasibuvimą susirinkusiems žmonėms, nepamiršti savo tėviškės, kur bebūtų.

Po šv. Mišių visi vyko prie akmens, esančio netoli Daršiškių kaimo. Ant jo ir atsirado specialus kalvio pagamintas ženklas, bylojantis apie šiose vietose buvusius ar vis dar esančius devynis kaimus. Tas akmuo buvo pašventintas, tylos minute pagerbti jau mirę šių kaimų gyventojai. Visi kartu sugiedojo „Lietuva brangi“.

Ženklą pašventino klebonas Rimantas Gudelis.

Daršiškietis Antanas Melaika pasidalino prisiminimais, kaip šis akmuo čia atsirado.

„Aš jį čia atvilkau traktoriumi su dar dviem žmonėmis, kurių jau nebėra. Šitoje vietoje tada buvo tikras karklynas, bala. Tiesiai iš Pabalių nuo Trasikių, iš pievų trys vikšriniai susikabinę tempėm. Deja, kada tai buvo, jau nepamenu, bet tikrai daug metų jis čia stovi, dalis į žemę sulindo“, – kalbėjo A. Melaika.

Šventės sumanytojui R. Barzdeniui dėkojo Algirdas Venckus iš Prūselių kaimo, kurio močiutė Magdalena Vizbaraitė buvo Daršiškių kaimo gyventoja. Pasak jo, Daršiškiai buvo pagrindinis kaimas, nes čia veikė pradinė mokykla.

Plačiau skaitykite gegužės 21 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Susitikimo dalyviai įsiamžino prie ženklo kaimams atminti.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kaip miela ! Amžina atmintis….

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video