2024/09/24

Bitininkų viešnagė pas Punsko bičiulius

Ankstyvą gegužės 21 dienos rytą 15 bitininkų grupė išvyko į Lenkiją pas Punske gyvenančius bičiulius.

Ten mus sutiko sodybos šeimininkai bičiuliai Jolanta ir Petras Vitkauskai.

Šeimininkai pavaišino pusryčiais su karštu alumi ir medumi. P. Vitkauskas pristatė Punsko bitininkų draugiją, jos veiklą ir bitininkavimo specifiką, atsakinėjo į daugybę mūsų bitininkų klausimų.

Paskui išvykome aplankyti Punsko krašto bitininkų bitynų. Pirmiausia užsukome į Padvaiponios kaimą pas Eleną ir Antaną Aleksus, gyvenančius Vaičiuliškėse. Sodybos šeimininkai prižiūri penkiasdešimties bičių šeimų bityną, bitininkauja Dadano tipo savos gamybos aviliuose. Bitynas labai tvarkingas. Kupiškėnai ilgai klausinėjo bityno šeimininkų įvairių bitininkavimo paslapčių, technologijų ir pan.

Vėliau aplankėme Punsko savivaldybei priklausantį pastatų kompleksą, panašų į Lietuvos Rumšiškes. Šalia yra Jurgio Vaicekausko bitynas. Bityno šeimininką radome prie bičių.

Kupiškėnai susidomėjo margai išdažytais naujais aviliais, kuriuos bitininkas pats ir pasigamina. Kiekviename avilyje yra net po keturias lakas. Bičiulis Jurgis papasakojo apie savo bitininkavimo specifiką, kaip pasigaminti tokius avilius kaip jo.

Kelionės metu aplankyti dar keli bitynai, mūsų bičiuliai pamatė, kaip reikėtų izoliuoti avilio stogą nuo saulės spindulių, kaip lizdinių rėmelių viršutinė dalis atstoja lubeles.

Domėjomės, kaip kaimyninės šalies bitininkams sekasi pasinaudoti ES parama ūkininkams.

Jotvingių-prūsų gyvenvietėje Šilainėje gyvenantis Petras Lukoševičius papasakojo šios gyvenvietės kilmės istoriją, aplankėme jos žymias vietas.

Punske buvo surengta bendra vakarienė su Punsko bičiuliais. Kupiškėnai kepė šašlykus, šeimininkams rodė fotoalbumą apie Kupiškio rajono bitininkų draugiją. Per vakarienę kupiškėnai, atsidėkodami už priėmimą ir ekskursijas, šeimininkams įteikė dovanų ir pakvietė atvykti į šiemet Kupiškyje, rugpjūčio 13 dieną, vyksiančią medaus šventę.

Kupiškio bitininkų draugijos pirmininkas Juozas ŽEIMANTAS

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video