2024/11/24

Aludariai nėra tikri, kad šventės padidins apyvartą

Šventės – čia pat. Jau supakuotos dovanos ir suplanuotos linksmybės. Kokia gi kupiškėnui šventė be putojančio alaus? Šio gėrimo sau pasigaminti sugeba ne vienas kaimietis, plačiau žinomas vos poros Kupiškio rajono aludarių alus. Troškulį rajono žmonės malšina baruose, kurių lyg grybų pridygę gyvenvietėse. Salamiestyje naminiu alumi prekiauja R. Bajoriūno individuali įmonė „Salamiesčio alus“, o mieste veikia kupiškėnų alaus darykla.

Pirkėjams – stiprus alus

Tiems, kurie alaus daryklos direktorių įsivaizduoja esant solidų, pilvotą vyrą, tektų nustebti: UAB „Kupiškio alus“ vadovauja jauna verslininkė Inga Šakienė.

Bendrovė savo veiklą pradėjo šių metų balandį, savininkams perpirkus dalį anksčiau įmonei vadovavusio Sauliaus Mickevičiaus akcijų. Čia kupiškėnų alus buvo gaminamas jau nuo 2000-ųjų.

Pastaruoju metu darykla išsiplėtė, padidintos gamybos ir administracijos patalpos.

„Nuo seno Kupiškis žinomas kaip alaus kraštas“, – savo optimizmą įsitvirtinti aludarių rinkoje grindė I. Šakienė. – Tiesa, konkurencija čia nėra menka: mieste veikia nemažai barų. Todėl tenka ypatingą dėmesį skirti gėrimo kokybei.“

Šiuo metu, skirtingai nuo buvusios įmonės, gaminamas filtruotas 8,2 proc. stiprumo Kupiškio alus. Į apyvartą jau išleistas kiek tamsesnis 9,2 proc. gėrimas, pavadintas „Tautos“ vardu. Vadovė pastebėjo tendenciją, kad kupiškėnai labiau vertina stiprų alų, kuris, anot pašnekovės, bemat veidams suteikia raudonio.

Alaus daryklos direktorė negalėjo tiksliai pasakyti, kiek alaus pagaminama per parą, – tai visada priklauso nuo gaunamų užsakymų, sezono. Pavyzdžiui, vasarą, per darbymečius, vardynų šventes ar vestuves gamyba gerokai išauga. Šiuo metu juntamas pirkėjų susikaupimas prie didžiąsias metų šventes.

Įvairios talpos (nuo 0,5 l iki 5 l) plastmasiniuose buteliuose ar 30-50 l statinėse alus keliauja ne tik į kupiškėnų namus. Šis gėrimas tiekiamas Panevėžio, Pakruojo, Rokiškio, Anykščių įmonėms, iš kurių sugrįžta tik teigiamas Kupiškio alaus įvertinimas.

Bendrovėje dirba 10 jaunų žmonių. Alaus fermentacijos, virimo ir kituose procesuose dalyvauja 4 aludariai ir viena technologė. I. Šakienė džiaugėsi, kad pavyko rasti sąžiningus, „nesugadintus“ darbuotojus, kurie greitai perprato alaus gamybos technologiją. Jauniesiems aludariams nekyla mintis darbo metu piktnaudžiauti pačių pagamintu produktu.

Pati mėgstanti tik degustuoti alų UAB „Kupiškio alus“ vadovė prieš šventes tikisi daugiau pirkėjų.

Aludėje – tarsi veidrodyje

Vieno Kupiškio alaus baro šeimininkas Edvardas Čiurlys su žmona šį gėrimą pilsto jau trečius metus. Čia siūloma trijų rūšių alaus, iš kurių viena yra ganėtinai pigi ir itin patraukli miestelėnams. Tačiau E. Čiurlys pripažįsta, kad aludės išgyvena ne pačius geriausius laikus. Ir švenčių metas ne kiek tepakelia ūpą.

„Žmonių gerovė alaus bare atsispindi kaip veidrodyje“, – kelis kartus pakartojo pašnekovas. Net ir vasarą čia klientų kasmet mažėja. Retai kada būna apsėsti abu stalai, vis garsiau miesto gyventojai kalba apie nepriteklių. O prasidėjus šildymui, kupiškėnų kišenės suplonėja. Taip pat jie užsuka ir vos už 20 m esantį barą ar kitapus kelio esančias aludes.

Kitos prekyvietės skiriasi ne tik parduodamo alaus rūšimi, bet nemažai kur leidžiama ir rūkyti. E. Čiurlys lankytojams tai daryti griežtai draudžia. Drąsūs ir linkę bendrauti alaus mėgėjai barą pasirenka ir pagal „gaspadorių“. Čia gera ne tik susitikti draugus, bėdas aptarti, bet ir nekyla problemų dėl taros.

Keičia kiti

Iš miesto centro iškeliaujančio „Ragučio“ alaus baro vieta neliks tuščia. Šią savaitę atsidarys nauja panevėžiečių UAB „Alika“ prekyvietė. Anot įmonės atstovo Arvydo, tądien pagelbėjusio darbininkams atnaujinti patalpas, tai pirmasis įmonės baras už Panevėžio ribų. Čia bus ne tik prekiaujama alumi išsinešti, bet ir prie įrengtų stalų atsigaivinti atėję kupiškėnai galės atsipalaiduoti prie televizoriaus. Prekyvietėje klientus aptarnaus dvi barmenės. Pašnekovas nedrįso vertinti, kaip seksis naujai įmonei, juolab kad mieste alaus taškų apstu. Prieš šventes baras pasiūlys net aštuonias rūšis alaus. Tačiau nesitikima didelio pirkėjų antplūdžio. Alaus mėgėjai baruose dažniau apsilanko gavę atlyginimus ar pensijas. Pats mėgstantis „Švyturio“ produkciją ponas Arvydas sako dar neragavęs kupiškėnų putojančio gėrimo, tačiau viliasi, kad pirkėjams patiks panevėžiečių aludarių pagamintas nebrangus „Senamiesčio“ alus.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video