2024/09/29

 

Ant stalų atkeliauja nerūšinė mėsa

Ne visi mėsos gaminiai atitinka lietuviškus standartus, todėl juos siūloma vadinti nerūšiniais.
Autorės nuotrauka

Žemės ūkio ministerija rengia projektą, kaip pavadinti iš užsienio atvežtą mėsą, kuri neatitinka tokiai produkcijai Lietuvoje keliamų standartų. Specialistai būgštauja, kad nauja rūšis gali atgrasyti pirkėjus vien dėl pavadinimo, nors prie tokių priskirtini net ir vytinti mėsos gaminiai.
Pastaruoju metu skundų dėl mėsos kokybės gaunama mažai. Tuo tarpu turgaus prekybininkai juokiasi, kad „apeiti“ galima viską.

Nauja rūšis

Vis dar pasitaiko, kad iš užsienio atvežti mėsos gaminiai nebūdavo pažymėti, kokiai rūšiai jie priskirti. Nors pernai įsigaliojo Mėsos gaminių techninis reglamentas, kai kurie produktai neatitinka numatytų standartų.

Kaip žinia, reglamentas nustato konkrečius mėsos gaminių sudėties ir kokybės rodiklius, pagal kuriuos jie klasifikuojami į aukščiausios, pirmos ir antros rūšies mėsos gaminius. Reglamentuoja mėsos pakaitalų ir užpildų, mechaniškai atskirtos mėsos vartojimą, numato tam tikrus kokybės reikalavimus mėsos gaminiams su tradiciniais pavadinimais ir kepimui skirtomis dešrelėmis. Gaminio rūšis paprastai nurodoma ant pakuotės.

„Mėsos gaminiai, kurie dėl kokybinių rodiklių negali būti priskirti nei vienai rūšiai, turėtų būti ženklinami ir vadinami nerūšiniais“, – apie poreikį žymėti standartus neatitinkančius mėsos gaminius žiniasklaidai sakė Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video