2024/09/24

Atsisveikinsime su bambaliais

Seimui pristigo politinės valios gerokai sugriežtinti Alkoholio kontrolės įstatymą. Nepavyko nuo 2016 m. įvesti alkoholio reklamos draudimo, taip pat nebus draudžiama paslėpta jo reklama. Alkoholiu prekiaus ne tik specializuotos parduotuvės. Jį bus galima įsigyti ne nuo 21 m., kaip siūlyta, bet nuo 18 m.

Blaivesnės Lietuvos šalininkai gali guostis nebent tuo, jog nuo 2012 m. balandžio alus negalės būti stipresnis nei 7,5 proc., išnyks didieji bambaliai. Alų pilstys į ne didesnius kaip 1 l butelius. Bus apribota fiktyvių barų-naktinių alkoholio parduotuvių veikla – alkoholis iš jų nebus išsinešamas, joms bus nustatytos griežtesnės higienos normos.

Kupiškio mieste vidurnaktyje alkoholio legaliai nenusipirksi. Parduotuvėse jis pardavinėjamas iki 22 val., alaus barai dirba iki 20 val., o keletas kavinių, kurios turi leidimus alkoholį pardavinėti ir visą parą, taip pat greitai užveria duris, nes nėra lankytojų. Išimtis nebent asmeninėmis progomis užsakomos kavinės, kai žmonės puotauja gerokai ilgiau. Tokių pasilinksminimų irgi būna ne itin daug. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog kupiškėnai tikri blaivininkai. Visgi alkoholis niekur nedingo iš mūsų aplinkos. Apie jo vartojimo įpročius bene geriausiai gali žinoti verslininkai, pardavinėjantys stipriuosius gėrimus.

Kas gėrė, tas gers

Autoparduotuvės ir aludės savininkas Alfonsas Vaitiekūnas sakė, kad jo klientų mėgstamiausias alus yra 8 proc. stiprumo. Stipriausias, 9,5 proc., alus nėra populiarus. Juo neprekiaująs. Ar bus alus 8 proc., ar 7,5 proc., klientams neturės reikšmės. Žmonės labiausiai žiūri į kainą. Šiek tiek silpnesnis alus turėtų būti keliais centais pigesnis, nes gamyklos akcizus moka nuo alkoholio kiekio gaminyje. Kokius butelius gamintojai pateiks, tokiais ir prekiausią. Šiuo metu populiariausi 2 l bambaliai. 1,5 l talpos buteliai nėra populiarūs. Juolab kad kainos skirtumas nedidelis. Litriniai buteliai bus pigesni, bet perkant du – jau žmogui atsieis brangiau nei dabar perkant 2 l. „Visgi alus turėtų keliais centais pigti. Tarp alaus daryklų šiuo metu yra stipri konkurencija. Dėl alkoholio reklamos didelių socialinių bėdų neturėtų būti. Reklama, manau, nedaug turi įtakos alkoholio vartojimo intensyvumui. Nebent jaunimėliui. Mano klientams ji tikrai neaktuali, nes reklamuojami geri gėrimai, kuriuos gali įpirkti pinigingesni klientai. Antai bambalių niekas nereklamuoja, o žmonės juos perka. Alkoholio vartojimo įpročius gali pakeisti tik auklėjimas, naujų tradicijų šeimose formavimas, švietimas apie alkoholio žalą sveikatai ir pan.“, – išsakė savo poziciją dėl alkoholio kontrolės įstatymo pataisų pašnekovas.

Reikia stiprinti kontrolę

UAB „Narjanta“ direktorius Bronislovas Domža teigė, kad jų degalinėse-kavinėse tiek šalia Kupiškio, tiek Anykščių r. alkoholiu galima prekiauti visą parą vietoje ir išsinešti. Kai prieš porą metų buvo degalinėse sutrumpintas alkoholio pardavimo laikas iki 22 val., jie norėję pasikeisti licenciją, bet išgirdę atsakymą, jog to daryti nereikia. Taip ir liko. Matyt, dėl to, jog pas juos ne tik degalinė, bet ir kavinė. Tad tik nuo 2016 m. įsigaliosianti griežtesnė alkoholio pardavimo tvarka jau turėtų paliesti ir juos. Visgi nežinia, kaip seksis Lietuvoje apskritai visus alkoholio pardavimų ribojimus įgyvendinti. Tik kultūringose šalyse žmonės susitaikę ir laikosi taisyklių. Užsienyje degalinėse alkoholio vitrinos, kai negalima jo pardavinėti, uždengiamos. Mums iki jų dar toli.

„Sugriežtinus alkoholio kontrolės įstatymą valstybė gali iš to daug ir neišlošti, jei savo pareigas prastai atliks tie, kam priklauso kontroliuoti įstatymo vykdymą. Turėtų ir policija, ir kitos kontroliuojančios institucijos būti daug reiklesnės. Ne paslaptis, kad ir šiuo metu pakanka visokių draudimų, bet niekur nedingo nei alkoholio kontrabandininkai, nei perpardavinėtojai. Bobučių, perpardavinėjančių alkoholį, gali ateityje dar labiau padaugėti.

Pritariu naujovei, kad alus būtų gaminamas ne stipresnis nei 7,5 proc. Kuo natūralesnis produktas, tuo geriau. Nereikia žmonių nuodyti visokiais surogatais“, – dėstė savo nuomonę pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video