2024/09/24

Vairavimo mokyklų vadovai nusiteikę optimistiškai

Nuo kitų metų pradžios vėl keičiasi reikalavimai vairavimo mokykloms. Kursantai mokysis vairuoti ne senesniais kaip dešimties metų automobiliais, bus privaloma filmuoti galutinę įskaitą ir daryti jos garso įrašą.

Bus didesni reikalavimai ir vairavimo instruktoriams. Prognozuojama, kad dėl numatomų naujovių gali brangti ir vairavimo kursai.

Kursai brangs

Kupiškyje šiuo metu veikia dvi vairavimo mokyklos. UAB „Kupiškio sporto technikos klubas“ direktorė Marytė Vaitiekūnienė sakė, kad jų mokykloje rengiami A ir B kategorijų vairuotojai. Du mokomieji automobiliai yra naujesni nei dešimties metų. Per 2 tūkst. litų reikės išleisti filmavimo kameroms. Nežinia, ar reikės jos abiem automobiliams, ar bus galima kamerą iš vieno automobilio perkelti į kitą, nes jos prireiks tik per mokyklinį egzaminą. Diskeliai su kiekvieno kursanto egzamino įrašu bus laikomi vairavimo mokykloje maždaug metus – tol, kol jų turinį patikrins Valstybinė transporto inspekcija.

UAB „Semvita“ direktoriaus pavaduotojas Jonas Lazdauskas tvirtino, kad visos jų turimos transporto priemonės taip pat atitinka naujus reikalavimus. Tačiau investicijų irgi reikės filmavimo kameroms, naujos mokymų aikštelės įrengimui. Ją rengiant bus kooperuojamasi su UAB „Kupiškio technikos sporto klubas“.

M. Vaitiekūnienė teigė, jog jiems sunkiausias uždavinys yra įsirengti visus reikalavimus atitinkančią mokymo aikštelę. Kooperuojantis su UAB „Semvita“ šis uždavinys turėtų palengvėti. „Aikštelei sklypą planuojame įsigyti aukciono būdu nuomai. Nuo kitų metų bus privaloma vairavimo mokymo aikšteles registruoti Registrų centre. Jos turi būti nuo mokymo centrų nutolusios ne daugiau kaip 20 km“, – sakė pašnekovė.

Pasak M. Vaitiekūnienės, dėl naujų investicijų šiek tiek brangs ir vairavimo kursai. Šiuo metu automobilio vairuotojo mėgėjo kategorijai gauti reikėjo mokėti 1 400 Lt, o motociklininko – 500 Lt. Direktorė prognozavo, kad kursantų dėl to neturėtų sumažėti. Šiemet mokykla išleis jų apie 90.

J. Lazdauskas taip pat prognozavo, kad vairavimo kursai labai brangti neturėtų. Šiuo metu jų mokykloje už B kategorijos vairuotojo mėgėjo kursus reikia mokėti 1 500 Lt.

UAB „Semvita“ kasmet vien tik vairuotojų mėgėjų yra parengiama po 10 grupių. Jose paprastai mokosi po 20-30 kursantų.

Didės reikalavimai instruktoriams

UAB „Semvita“ rengiami ir motociklininkai, ir vairuotojai mėgėjai bei profesionalai. Pasak J. Lazdausko, čia dirba 4 vairavimo instruktoriai. Jų kvalifikacija atitinka visus reikalavimus. Šį darbą gali dirbti asmenys, turintys techninį, ne žemesnį kaip aukštasis neuniversitetinis išsilavinimą. Nauja, anot pašnekovo, tai, jog vairavimo instruktoriams pasunkės kvalifikacinis egzaminas. Bus tikrinamas ne tik teorinis, bet ir praktinis jų pasirengimas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video