2024/09/24

„Snoro“ nacionalizacija – valstybė laiko piliečių pasitikėjimo egzaminą

Trečiadienį, lapkričio 16 d., Vyriausybė nusprendė nacionalizuoti banką SNORAS. Jo akcijos perimtos visuomenės poreikiams. Toks sprendimas priimtas įvertinus banko SNORAS finansinę būklę ir remiantis Lietuvos banko išvada, kurioje konstatuota iškilusi grėsmė, kad banko SNORAS turtas gali būti mažesnis nei jo įsipareigojimai ir gali nukentėti jo indėlininkai.

SNORO veikla buvo laikinai sustabdyta iki pirmadienio. Paskirtas laikinasis jo administratorius ir taikomos laikinosios banko turto apsaugos priemonės. Klientai nebegalėjo disponuoti savo lėšomis, atsiimti indėlių, išgryninti pinigų. Šiuo metu gyventojai jau gali bankomatuose su kortele per dieną pasiimti po 500 Lt.

Be algos ir pensijos

Ketvirtadienio, lapkričio 17-osios, ryte Kupiškyje prie banko SNORAS buvo beveik tuščia. Vienas kitas praeivis stabtelėdavo prie bankomato ar paklebendavo uždarytas šio banko duris. Daugiau žmonių čia pradėjo buriuotis į pavakarį ir kitą dieną, paskelbus, kad iš bankomato jau galima pasiimti šiek tiek pinigų.

Ant banko durų ir bankomato monitoriuje SNORO lankytojai ketvirtadienio ryte galėjo perskaityti, kad bankas uždarytas iki pirmadienio, lapkričio 21 d., o tolimesnė informacija bus pateikiama banko informacinėje svetainėje www.snoras.com.

Tądien prie SNORO bankomato užkalbintas kupiškėnas Donatas Januševičius sakė, kad jo alga yra pervedama į šį banką. Vakar mokesčius susimokėjęs, o šiandien asmeninėms išlaidoms jau nebegali pasiimti pinigėlių. Bandęs per kitų bankų bankomatus pasiimti, kortele parduotuvėje susimokėti, bet nieko nepešęs – sąskaita užblokuota.

Visa laimė, kad po kelių dienų turėtų įplaukti pinigėlių į jo sąskaitą kitame banke. Tad kol paaiškės situacija SNORE, bus iš ko pragyventi. Be algos jokių kitokių indėlių šiame banke neturįs.

„Į SNORč„ man yra pervedama pensija. Vakar turėjo būti padarytas pervedimas, o šiandien pinigėlių jau nebegaliu pasiimti. Neramu, kad su šiuo banku taip atsitiko. Kas būtų, jei netikėtai bėda kokia ištiktų, ir reikėtų skubiai pinigų. Gerai dar, kad jokių santaupų čia nelaikau. Buvome jau pasimokę su „Sekundės“ ir kitais bankais. Kai taip nutinka, visgi pradedi galvoti, kad pats geriausias bankas – sava kišenė. Kita vertus, gerai, kad Vyriausybė ėmėsi žygių taisyti šio banko reikalus. Tačiau nerimo tai nesumažina“, – kalbėjo kupiškėnas Jonas Kriauza.

Indėlininkų godos

Prie SNORO durų užkalbinta kupiškėnė Virginija sakė, kad atėjo tikėdamasi kokios nors aiškesnės informacijos apie padėtį banke. SNORE turi indėlį. Dėl čia laikomų pinigėlių šiek tiek neramu, nepaisant to, kad valstybė yra nemažą dalį jų apdraudusi ir tikina, jog visi indėliai iki 350 tūkst. litų bus grąžinti. Girdėjusi, kad iš viso SNORE buvo laikoma 4 mlrd. litų indėlių. Moteris teigė, jog visų santaupų nėra patikėjusi tik šiam bankui. Indėlių turi ir kituose.

Kito SNORO indėlininko kupiškėno Nerijaus Aleksandravičiaus nuomone, sunku bus greitai indėlininkams iš šio banko visus pinigus atgauti. Pagal įstatymą valstybė pirmiausia turėtų atsiskaityti su nusavinto banko akcininkais. Po to būtų indėlininkų eilė. Ko gero, smulkieji indėlininkai nebus tarp pirmųjų pretendentų atgauti savo pinigus. Taip manyti verčia karti ankstesnių metų bankų griūties patirtis. „Akivaizdu, kad pasitikėjimas SNORO banku sužlugdytas. Kas norės laikyti po šių įvykių ten savo pinigus? Jei masiškai visi puls atsiiminėti savo indėlius, bankas iškart žlugs. Manau, jei pusmetį jis išgyvens, tai gerai bus. Žinoma, yra indėlių draudimas. Tačiau kokia tvarka tie indėliai turėtų būti grąžinami, nėra pasakyta. Vėlgi tai turėtų nustatyti administratorius. Pvz., galimas ir toks variantas – dalį indėlio, tarkim 100 tūkst. litų, atiduos dabar, o kitą – po kokių penkerių metų. Nelabai tikiu, kad ir daug mažesni indėliai visiems bus per pusmetį grąžinti. Kad visi indėliai būtų grąžinti, valstybė turi turėti 4 mlrd. litų, o šnekama, kad SNORO banko turtas jau gali būti mažesnis nei įsipareigojimai. Na, bet kaip bus, paaiškės, kaip žadama, kitą savaitę“, – dėstė savo nuomonę pašnekovas.

Skapiškėnas ūkininkas Deivydas Notkus sakė, kad esąs SNORO banko klientas ir stambus indėlininkas. Per šį banką yra gavęs 300 tūkst. eurų kreditą ir turįs apie 350 tūkst. litų indėlį. Šiuo metu jo sąskaitos užblokuotos. „Kai tik galėsiu disponuoti savo sąskaitomis, bandysiu jas perkelti į kitą banką. Prie SNORO pririšo kreditas, gautas su palankiomis palūkanomis. Norėčiau tikėti, kad valstybė laiku užkirto kelią švaistymams SNORE ir tęsės savo pažadus dėl indėlių draudimo, o didelių nuostolių dėl šio banko problemų aš nepatirsiu. Ateityje taip pat norėčiau bendradarbiauti su vienu pasirinktu banku. Nebent tik dėl visa ko dalį santaupų nukreipčiau į dar vieną banką“, – teigė ūkininkas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video