2024/09/24

Savivaldybes ir ugniagesius skatino kreiptis į teismus

Praėjusį penktadienį Kupiškio kultūros centre su Panevėžio, Utenos apskričių savivaldybių priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų ugniagesiais susitiko Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas ir Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo, kuriam priklauso ir ugniagesiai, tarybos narys Robertas Baltuška. Susitikime dalyvavo kai kurių savivaldybių tarybų nariai, seimūnai Algis Kazulėnas, atstovaujantis Rokiškiui, ir biržiečių bei kupiškėnų interesams atstovaujantis Valdemaras Valkiūnas.

Susitikimo svarbiausias tikslas buvo sužinoti, kokiomis nuotaikomis gyvena ugniagesiai, ko jie tikisi iš profsąjungos, kokius jos sumanymus palaiko.

Vardijo nuveiktus darbus

Pirmiausia buvo pateikta šiek tiek statistikos, liudijančios, kad kaimuose ugniagesiai išties labai reikalingi. Antai du trečdalius visų gaisrų šalyje gesina savivaldybių ugniagesiai. Jie dalyvauja ir 50 proc. gelbėjimo darbų, nors specialios įrangos ir neturi. Be to, statistika byloja, kad gaisruose daugiau žmonių žūva kaimuose, nepaisant to, kad čia gaisrų kyla mažiau nei miestuose.

S. Džiautas pirmiausia pristatė, ką jo vadovaujama profesinė sąjunga nuveikė gindama ugniagesių interesus. Buvo kreiptasi į teismą dėl Kauno r. dviejų ugniagesių komandų išsaugojimo. Tačiau pralaimėta, nes profsąjungos negali ginti viešojo intereso. Reikėjo dėl to kreiptis į prokurorą. Pasimokius iš klaidų šiuo metu jau einama kitu keliu. Antai Šakių r. savivaldybėje panaikinus 2 ugniagesių komandas bus kreipiamasi į prokurorą dėl viešojo intereso gynimo ir sprendimo pakeitimo. Tokių pat veiksmų ketinama griebtis ir Skuode, kur panaikinta 1 ugniagesių komanda. Tam pagrindas yra. Nebuvo atleidžiant ugniagesius, kaip reikalauja Darbo kodeksas, konsultuotasi su darbdavių atstovais, profsąjunga. Tai nesvarstyta ir bendruomenėse.

Matant, kad mažėja ugniagesiams finansavimas, buvo nusiųstas raštas į Finansų ministeriją dėl lėšų skyrimo skaičiavimo metodikos nesilaikymo. Negavus maždaug 8 mln. litų daug kur ugniagesiai buvo priversti eiti nemokamų atostogų, į gaisrus važiuoti po 1, kai kur gaisrines savaitei uždarydavo. Anot S. Džiauto, visuomenė apie tai net nežinojo. Ministerija į šį raštą atsakė, kad krizinė situacija, pakentėkite, reikia pensininkams išmokas grąžinti. Iš Prezidentūros taip pat gautas tik formalus atsakymas. Europos vyrų krepšinio čempionato metu surengtas piketas, norint atkreipti visuomenės dėmesį, kad nėra socialinio dialogo. Po to profsąjungos iniciatyva per Seimo narius buvo pateiktas pasiūlymas, kad 2012 m. valstybės biudžete ugniagesiams būtų skirta dar 5 mln. litų. Šiuo metu yra kalbama apie papildomus 4 mln. litų išeitinėms pašalpoms mokėti, o dar 5 mln. litų reikėtų norint, jog priešgaisrinės tarnybos normaliai funkcionuotų. „Nematau ekonominio efekto. Didėja nedarbas. Mažėja visuomenės saugumas. Lėšų įmanoma surasti. Tie papildomi pinigai biudžeto deficito nepadidins. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prisidengė savanoryste ir pranešė, kad reikia naikinti ugniagesių komandas„.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video