2024/09/24

Prekiautojai žmonėmis – laisvėje

Praėjo daugiau nei metai, kai praėjusią vasarą buvo sulaikyta kupiškėnų grupuotė, bandžiusi parduoti į užsienį nepilnametę. Ir tik prieš porą savaičių įvyko pirmasis šios sunkiais nusikaltimais apipintos bylos posėdis. Tačiau jo eigą sutrikdė į teismą neatvykusi nukentėjusioji. O visi kaltinamieji šiuo metu laisvėje.

Pirmasis posėdis neįvyko

Rugsėjo 12 dieną, po daugiau nei metus vykusio tyrimo, Šiaulių apygardos teisme prasidėjo kupiškėnų, bandžiusių užsienio suteneriams parduoti nepilnametę iš mūsų rajono, bylos nagrinėjimas. Tačiau pirmąjį posėdį teko atidėti – į jį neatvyko nukentėjusioji.

Iš viso, pasak Šiaulių apygardos teismo atstovo spaudai Vytauto Jončo, šioje byloje kaltinami penki asmenys: R.G., D. D., N. B., S. G., M. D. Visi jie buvo sulaikyti iškart po to, kai praėjusių metų rugpjūčio mėnesį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės operatyvininkai Marijampolės – Suvalkų pasienyje sulaikė du automobilius, kuriais 44 metų vyriškis ir 36 metų moteris iš Kupiškio rajono bandė į Ispaniją išgabenti nepilnametę – to paties krašto gyventoją. Paauglei tuomet buvo paruošti suklastoti asmens tapatybės dokumentai. Be to, mašinoje rasta ir 30-mečiui vyrui paruošta asmens tapatybės kortelė.

Sulaikius pirmuosius įtariamuosius, VSAT pareigūnai tęsė tyrimą ir Kupiškio mieste bei rajone atlikus seriją kratų rado daugiau suklastotų dokumentų: draudimo liudijimų, įgaliojimų naudotis transporto priemonėmis užsienio šalyse bei kitos informacijos, sudominusios tyrimą atliekančius pasieniečius.

Kupiškėnų grupuotę VSAT pareigūnai sekė dar pusmetį iki sulaikymo.

Bausmė iki 15 metų

Visiems sulaikytiems kupiškėnams buvo skirtas nuo 8 parų iki 3 mėnesių areštas. Bet sumokėję užstatus, pasirašę pasižadėjimus neišvykti bei sutikę reguliariai registruotis policijoje, jie paleisti į laisvę ir laukia teismo.

Čia jie kaltinami dėl prekybos žmonėmis, vaiko pirkimo ar pardavimo, antspaudo, spaudo ar dokumento pagrobimo arba pagrobtojo panaudojimo, dokumentų klastojimo, bendrininkavimo vykdant nusikalstamas veikas ir viešosios tvarkos pažeidimų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video