2024/09/24

Privati greitoji medicinos pagalba – slidus reikalas

Rajone pasklidus kalboms apie greitosios medicinos pagalbos skyriaus privatizavimą sunerimta. Yra nuomonių, kad gyventojams nesvarbu, kas teikia paslaugas, svarbiausia, kad jos būtų kokybiškos ir už jas nereiktų mokėti. Kiti teigia, jog medicinos paslaugos privalo išlikti valstybės žinioje, nes privatininkai visuomet suinteresuoti pelnu. UAB „Ambulansas“ pateikė siūlymą ir mūsų rajono Savivaldybei dėl paslaugų teikimo, nors įsitvirtinti jiems pavyko tik dviejuose rajonuose.

Kelią skinasi sunkiai

Tai įrodo, kad privačioms struktūroms pradėti veiklą nėra lengva. UAB „Ambulansas“ aktyviai siūlo savo paslaugas daugelyje šalies rajonų, neaplenkdami ir Kupiškio, tačiau dirba tik Šilalėje ir Visagine. „Kupiškėnų mintys“ pasidomėjo, kaip jiems ten sekasi.

Šilalėje greitosios vairą į savo rankas perėmusi bendrovė privačias pagalbos paslaugas teikia penkerius metus.

Telefonu VšĮ Šilalės pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Vida Macevičienė pasakojo, kad darbą pradėjusi bendrovė pradžioje susidūrė su gana skeptiška nuomone: „Žinoma, buvo visokių pamąstymų, tačiau „Ambulansas“ turėjo didelį rajono valdžios palaikymą, nors medikų nuomonė dėl privatizavimo buvo neigiama. Pas mus, rajono Savivaldybės tarybos sprendimu, perėmę iš poliklinikos visą įrangą ir įdarbinę žmones jie vieninteliai teikia greitosios medicininės pagalbos paslaugas. Bendrovėje dirba visi tie patys darbuotojai, kurie darbavosi valdiškoje įstaigoje, bet viešai apie vidinius darbo principus jie savo nuomonės neišsako, kodėl – diskutuotina. Teko girdėti, kad ir algos jiems sumažėję.“

Pasak V. Macevičienės, aptarnavimo kokybė ir paslaugos, kurias teikia UAB „Ambulansas“, liko tokie patys, neigiamų gyventojų atsiliepimų jai taip pat neteko girdėti. „Mes bendraujame, suteikiame jiems reikalingą informaciją apie ligonius“, – kalbėjo pašnekovė.

Šilalės pirminės sveikatos priežiūros centro direktorės teigimu, būtų daug sudėtingiau, jei rajone darbuotųsi ir privatininkai, ir valdiška įstaiga. „Rajonas nėra didelis, kaip jį reiktų padalinti? Zonomis?“ – klausė vadovė.

Šilalės greitosios medicinos pagalbos stoties vedėjos Loretos Kalnikaitės teigimu, 2006 m. birželio 1 d. rajono Savivaldybės tarybos sprendimu, pasirašius sutartį su Savivaldybės administracija, UAB “Ambulansas“ pradėjo teikti savo paslaugas Šilalėje: „Esame vieninteliai Lietuvoje tarp GMP stočių, kuriai įteiktas kokybės valdymo sistemos atitikties sertifikatas. Mūsų žinion perėjo ir visa technika bei darbuotojai. Šiuo metu pas mus dirba 26 žmonės – dieną trys, naktį – dvi brigados. Turime keturis visa reikalinga įranga aprūpintus greitosios medicinos pagalbos automobilius. Iš pacientų jokių nusiskundimų nesame sulaukę.

Pernai įsikūrėme naujoje vietoje. Iki šiol glaudėmės šalia Šilalės ligoninės esančiame pastate, tačiau teko išsikraustyti. Nupirkome apleistą buvusį ligoninės garažą, jį sutvarkėme ir pritaikėme stoties poreikiams. Dabar dirbame erdviose, visiškai renovuotose patalpose. UAB „Ambulansas“ jų įrengimas kainavo apie du milijonus litų.

Esame pasirašę sutartį su Teritorine ligonių kasa, iš kurios gauname finansavimą už teikiamas paslaugas pagal gyventojų skaičių aptarnaujamoje teritorijoje. Visos mūsų paslaugos yra finansuojamos iš ligonių kasų, gyventojams mokėti reikia tik tokiais atvejais, kai jiems reikalingi pervežimai iš vienos gydymo įstaigos į kitą be gydytojo siuntimo.

Iš Savivaldybės jokių dotacijų negauname, dalyvaujame tik rengiamuose projektuose, jų dėka atnaujinome dalį įrangos, modernizavome automobilius.“

Paklausta, kaip apie UAB „Ambulansas“ teikiamas paslaugas atsiliepia rajono gyventojai, L. Kalnikaitė teigė, kad jiems teko atlikti apklausas ir jokių nusiskundimų nebuvo sulaukta, nors pripažino, kad bendrovės veiklą tyrė medicinos auditas, bet skundai nepasitvirtino.

„Džiaugiamės, kad sugebėjome išlaikyti darnų ir nesusiskaldžiusį darbuotojų kolektyvą“, – telefonu teigė L. Kalnikaitė.

Ateina „ant svetimo gero“

Kitokios nuomonės apie UAB “Ambulansas“ veiklą Šilalės rajone buvo šios Savivaldybės tarybos narė, Pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Birutė Žirlienė. „Kodėl jie ėmėsi privatizacijos, juk galėjo steigti naują privačią tarnybą nenaikinant valstybinės? Žinoma, netikėtą jų įsitvirtinimą rajone lėmė to meto politiniai sprendimai, privatizacija tikrai nebuvo skaidri. Pirmiausia visuomet turi būti pacientų norai ir jie turi teisę rinktis, kokios – privačios ar valstybinės paslaugos jiems reikalingos. Kaimynai šilutiškiai nesutiko įsileisti UAB ‚Ambulansas“, pas mus jiems pavyko pasiekti savo tikslų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video