2024/09/21

Išgražėjusi bažnyčia sutraukia vis daugiau tikinčiųjų

Ši Žolinė – Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo šventė Salamiesčio, Alizavos ir Palėvenėlės parapijų tikintiesiems buvo ypatinga ne tik kaip proga sugužėti į atlaidus, bet ir dėl dar vienos priežasties. Sukanka jau penkeri metai, kai juos globoja klebonas Laimonas Nedveckas. Savo ganytoją gerbiantys parapijiečiai gerų žodžių jam negaili ir dėl nuoširdaus ir atviro bendravimo, ir dėl jo iniciatyva visiškai atsinaujinusios Salamiesčio šv. Antano Paduviečio bažnyčios.

Remonto reikėjo

Kad klebonas savo aptarnaujamoje parapijoje labai vertinamas ir mylimas, matyti jau vien todėl, kad susitikti su „Kupiškėnų mintimis“ ir šnektelėti apie šventovės remontą atvyko gražus būrelis žmonių, atlydėtų Alizavos seniūnijos seniūno Antano Alkausko.

Užėjus į Salamiesčio bažnyčią, tiems, kas čia nėra buvę, ji pasirodytų jauki ir šviesi. Tačiau vietiniai dar puikiai pamena, kaip jos vidus atrodė iki remonto – apsilaupę, nutrupėję sienos, pelėsiai, bet kada galinčios įlūžti grindys prašyte prašėsi sutvarkomos.

Kunigas Laimonas Nedveckas pasakoja, kad mintis, jog reikia tvarkyti seną, akmeninį dar 1818 m. po Napoleono karo statytą pastatą kirbėjo vos jam prieš penkerius metus, 2006 m. rugpjūčio mėnesį, tapus šios parapijos ganytoju.

Paskutinis šventovės dalinis patvarkymas, perdažant sienas, buvo darytas dar 1938 metais, o 1985-aisiais kunigo Petro Kuzmicko iniciatyva čia įvestas šildymas, sudėtos grindys. Iki šiol daugiau jokių remonto darbų nebuvo imtasi.

L. Nedveckas prisimena savo kunigavimo pradžią šioje parapijoje, kuomet teko po truputį prisijaukinti tikinčiuosius, ir pradžioje vyravusi gana skeptiška jų nuomonė naujojo dvasininko atžvilgiu netrukus pasikeitė. „Trečiosios kalendos metu nutariau padaryti apklausą – ar reikalingas bažnyčios remontas, daugumos nuomonė buvo teigiama. Buvo ir tokių, kurie savo kunigėliui jau tada aukojo ir kalendai, ir bažnytėlės remontui“, – linksmai pasakoja klebonas.

Gavęs pasitikėjimą ir pamatęs, kad žmonėms rūpi, kaip atrodo jų lankomi Dievo namai, L. Nedveckas nutarė imtis darbo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video