2024/09/21

Miestelėnai naujaja būsto atnaujinimo programa domisi vangiai

Praėjusį antradienį atvykti į rajono Savivaldybės posėdžių salę buvo kviečiami visi, kuriems rūpi didinti energijos vartojimo efektyvumą būste, mažinti patalpų šildymo išlaidas, atnaujinti savo gyvenamąjį namą. Čia jiems seminarą „Naujasis daugiabučių namų modernizavimo programos finansvimo modelis. Programa pagal Jessica“ vedė Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros specialistai, ekspertai. Deja, susidomėjusių namų atnaujinimu susirinko ne itin daug. Tarp atvykusiųjų tebuvo tik keli namų bendrijų pirmininkai.

Kas gali gauti finansavimą?

Seminaro lektorė Elvyra Platūkienė pabrėžė, kad šis susitikimas su kupiškėnais yra informacinio pobūdžio. Jo tikslas kuo išsamiau informuoti gyventojus apie naują daugiabučių namų modernizavimo finansavimo modelį, apžvelgti teisės aktų, reglamentuojančių daugiabučių namų atnaujinimo programą, pakeitimus bei atsakyti į visus jiems rūpimus klausimus, susijusius su savojo būsto atnaujinimu.

Lektorė akcentavo, kad šiuo metu į būsto atnaujinimo finansavimą iš minėtos programos lėšų gali pretenduoti ne tik bendrijos, kaip buvo anksčiau, bet ir visi namai, nepriklausomai nuo jų valdymo formos. Paskola yra teikiama ne pastato valdytojui, bet konkrečiam būsto savininkui. Į ją gali pretenduoti ne tik daugiabučio gyventojai, bet ir juose įsikūrusių įstaigų ar kitokios paskirties patalpų turėtojai.

Anksčiau valstybė padengdavo 50 proc. namų atnaujinimo išlaidų. Tačiau greitai pristigta lėšų ir šis procesas sustojo. Bankai taip pat namų renovacijai lėšų neskolino. Imta ieškoti išeičių. Vyriausybei pavyko pritraukti europinių lėšų. Pagal naująjį finansavimo modelį valstybė dengia 15 proc. būsto modernizavimo išlaidų. Kai kas sako, jog tai yra mažai. Tačiau sudėjus visas kompensacijas ir lengvatas į krūvą ta valstybinės paramos dalis išauga iki 35 proc. Ateityje, anot E. Platūkienės, tą paramą dar ketinama didinti apie 15 proc., tad pavyktų valsybės paramą kilstelėti net iki 50 proc.

Programa pagal JESSICA (šią iniciatyvą įkūrė Europos Komisija ir Europos investicijų bankas, bendradarbiaudami su Europos Tarybos plėtros banku) leidžia Europos Sąjungos valstybėms narėms investuoti dalį joms skirtos ES struktūrinių fondų paramos į Miesto plėtros fondus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguole ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video