2024/09/21

Bakšėnų bendruomenė kuria veiklos planus

Kaimo bendruomenių veikla mūsų rajone prasidėjo prieš gerą dešimtmetį. Šiuo metu jų įregistruota 24. Iki šiol sėkmingai gyvuoja vienos pirmųjų mūsų rajone savo veiklą pradėjusios Puponių, Palėvenėlės, Salamiesčio, Alizavos kaimų bendruomenės, buvusios pavyzdžiu ir kitiems burtis. Daugiausia bendruomenių mūsų krašte kūrėsi 2002 – 2004 m. Pastaruoju metu tas aktyvumas slūgsta. Tačiau kartkartėmis vis dar išgirstame, kad viename ar kitame rajono pakraštyje žmonės ėmė ir susibūrė bendrai veiklai savojo kaimo labui. Viena iš tokių naujokių Bakšėnų kaimo bendruomenė. Kaip jai sekasi?

Mintis burtis kirbėjo jau seniai

Prisiminti prieš daugiau nei metus, vasarą, oficialiai prasidėjusią savo bendruomenės veiklą mielai sutiko grupelė vienos jauniausių rajone – Bakšėnų kaimo bendruomenės – narių. Suvienyti Vyginto Dragūno šiuo metu jie glaudžiasi buvusioje kolūkio pirtyje, tačiau labai tikisi, jog netrukus čia bus jų bendruomenės namai. Tačiau apie viską iš pradžių. Mintis suburti bendruomenę šio kaimo gyventojams kirbėjo jau seniai. Jau keletą metų imtis pirmininko pareigų jie ragino aktyvius žmones – Gražiną Vickutę, Jolantą Glemžienę, Dalią Bernadickienę, Aldoną Einorienę, tačiau entuziastingos moterys imtis visuomeninių pareigų vis nesiryžo.

Vienoms trukdė darbas, laiko stoka, kitoms galbūt neužteko patirties ir pasitikėjimo savo jėgomis.

Praėjusiais metais balandžio mėnesį bakšėniškiai prisijungė prie visuotinės aplinkos tvarkymo akcijos „Darom“ ir tvarkė aplinką prie buvusios pirties. Kaip dabar prisimena, tąkart susirinko daugiau nei dvi dešimtys jaunų, pagyvenusių ir senyvo amžiaus kaimo gyventojų. Šiukšles rinko, medžius pjovė, vandens telkinį valė. Būtent tada, bendrame susitelkime ir kilo mintis, kad užteks delsti – reikia burtis. Imtis pirmininko pareigų moterys ir vyrai primygtinai siūlė niekuomet puikių idėjų nestokojusiam Vygintui Dragūnui, ir visą gyvenimą Bakšėnuose praleidęs ir čia ūkininkaujantis vyras, matydamas žmonių norą ir palaikymą, nusprendė pabandyti.

Pirmasis susirinkimas, veiklos pradžia

2010 m. liepos mėnesį bakšėniškiai susirinko į steigiamąjį susirinkimą. „Atėjo gana gausiai, apie 40 žmonių“, – antrindami viens kitam pasakoja bendruomenės nariai. Pirmojo susirinkimo metu išsirinko valdybą, kurią sudarė pirmininkas ir 8 nariai.“Stengėmės išrinkti aktyviausius, įvairaus amžiaus žmones, kad būtų atstovaujami visų interesai“, – prisimena V. Dragūnas. Į bendruomenę, sumokėję 15 Lt stojamąjį ir nario mokestį, įstojo 20 narių. Dabar šis skaičius padvigubėjo. Patvirtinę įstatus, bakšėniškiai savo bendruomenę įregitravo registrų centre ir pamažu pradėjo veiklą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video