2024/09/24

Projektas senoliai: iškelti negalima palikti

Šis straipsnis neabejingai kupiškėnų visuomenės daliai apie aktualią problemą, t. y. apie galimybę, pasinaudojant ES finansine parama, iš esmės atnaujinti mūsų Savivaldybės stacionarias socialinės globos įstaigas: vaikų ir senelių globos namus.

„Kupiškėnų mintys“ rašė, kad birželio 16 d. rajone lankėsi aukštas pareigas užimantis svečias – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras, kuris dar kartą turėjo įvertinti situaciją vietoje, o vėliau darbo grupėje priimti sprendimą dėl siūlomų projektų, susijusių su šiomis įstaigomis, finansavimo. Su vaikų globos namais viskas aišku – jie lieka senojoje vietoje Paketuriuose, nors aplinkiniai gyventojai šią žinią sutiko tikrai be entuziazmo. Galbūt ši kaimynystė kai kam nepriimtina, erzinanti, bet strategiškai tai tikrai geresnis variantas, negu buvo numatyta anksčiau (gerai, kad „broliukai latviai“ ir nepadarė, kas reikia), nes iškėlus šiuos globos namus į Virbališkius, mokyklinio amžiaus vaikus reikėtų vežioti į mokyklą Kupiškyje, o tai papildomos, nemenkos lėšos. Taip pat sumažėtų galimybės šiems vaikams dalyvauti popamokinėje veikloje, lankyti muzikos mokyklą, įvairius būrelius ir t. t. Apie tai, ruošdamos atitinkamus sprendimus, mūsų rajono „galvos“ tada irgi negalvojo. Todėl paskutinysis sprendimas palikti vaikų globos namus Paketuriuose yra sveikintinas.

Dabar apie senelių globos namus ir viceministro vizitą. Aš, būdamas rajono Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju, apie tokio aukšto rango svečio vizitą sužinojau iš spaudos. Komiteto pirmininkė ir kolegos komiteto nariai apie šį vizitą taip pat nebuvo informuoti ir į šį susitikimą nepakviesti. Nepakviesta nei Subačiaus senelių globos namų direktorė, nei Savivaldybės Socialinės globos skyriaus vedėja, nei rajono Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai, nei bendruomenės atstovai, turiu galvoje, nevyriausybines organizacijas, atstovaujančias atitinkamų socialinių grupių žmonėms. Kitaip tariant, nepakviesti tie, kurie galbūt galėtų pareikšti ir kitokią nuomonę apie galimą senelių globos namų vietą, nei bandė įpiršti viceministrui rajono vadovai. Ir linksma, ir graudu, kai socialinės globos įstaigų problemas sprendžia rajono Tarybos vietinio ūkio, architektūros ir aplinkos apsaugos komiteto atstovas, o Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai, kurių kompetencija ir yra tokių problemų nagrinėjimas – nekviečiami. Tos problemos sprendimui, t. y. senelių globos namų atnaujinimui gali būti skiriama per 5 mln. litų. Galimus atsakymų variantus, kodėl taip, o ne kitaip, palieku išsakyti ar išmąstyti gerbiamiems skaitytojams…

Galima suprasti mūsų rajono vadovų pastangas žūtbūt įkelti senelių namus į buvusią Virbališkių mokyklą, nes ten jau „įmarinuotas“ Krizių centras, kuris pats yra krizėje, nes niekaip nepradeda veikti ir, manau, realiai neveiks, nes tokiam centrui ten ne vieta. Kodėl? Apie tai jau buvo rašyta ankstesniame straipsnyje, publikuotame „Kupiškėnų minčių“ laikraštyje. Vadovaujantis ūkiniais, ekonominiais kriterijais reikia kažkaip užpildyti buvusį mokyklos pastatą, siekiama padaryti jį funkcionaliu. Tai ir daro dabartiniai rajono vadovai, tačiau ar tą galima spręsti neatsižvelgiant į mūsų senolių teisėtus lūkesčius oriai, privačiai, saugiai gyventi. Manau, kad Krizių centro kaimynystė tikrai to negarantuotų. Nesinori manyti, kad mūsų senelių ateities gerovės užtikrinimas virstų tiesiog projektu – senoliai. Turėdami šiuos ir kitus motyvus grupė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos rajono Taryboje narių susitiko su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovybe ir išsakė savo bei rajono Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narių nuomonę (o visi komiteto nariai vieningai pasisakė, kad Virbališkiai – netinkama vieta senelių globos namams), ir kolegos komiteto nariai tuo maloniai nustebino, nors dėl pačios vietos buvo įvairių nuomonių. Mūsų frakcijos apsisprendimą, kad senelių globos namai turėtų likti Subačiuje lėmė šie faktoriai: dabartiniai globos namai yra stambiausios rajono gyvenvietės centre, geras susisiekimas (arti autobusų stotelė, kursuoja tarpmiestinių ir vietinių maršrutų autobusai), čia pat, vietoje, parduotuvės, maldos namai, ambulatorija ir bendrosios praktikos gydytojas, odontologo kabinetas, išsaugotos darbo vietos daliai subatėnų, tęsiama tradicija. Manome, kad čia išdėstytų motyvų visiškai pakanka. Be to, yra globos namų gyventojų ir darbuotojų raštiški prašymai, adresuoti ministerijai, kad senelių globos namai liktų Subačiuje ar rajono centre, tik ne Virbališkiuose. Tai būtų naujas, šiuolaikiškas, atitinkantis visus keliamus reikalavimus pastatas, kuris išdygtų šalia senojo, vietos tam yra. Ministerijos sprendimas bus aiškus dar prieš pasirodant šiam straipsniui. Tik ar jis bus priimtinas mūsų valdantiesiems? Ar jie įsiklausys į opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos ir Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto rajono Taryboje nuomonę?

Kaip savotišką visuomenės nuomonės totalizatorių, kablelį šio straipsnio pavadinime siūlau padėti patiems skaitytojams.

TS-LKD frakcijos rajono Taryboje vardu

Dainius BARDAUSKAS

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video