2024/09/24

Šeimos rankose mūsų istorinė, kultūrinė praeitis ir dabartis, būsimųjų kartų moralinė tvirtybė

Šiemet tarptautinis folkloro festivalis „Lingaudala“ skirtas šeimos ir bendruomenės tradicijoms puoselėti ir skleisti. Ta proga už dorais žmonėmis išaugintus vaikus, visuomeninį ir kultūrinį aktyvumą, bendruomenės telkimą socialinei veiklai Savivaldybės raštu apdovanota Zitos ir Juliaus Klikūnų šeima iš Palėvenėlės, o už gražiai auginamus vaikus, sėkmingą ūkininkavimą ir sodybos puoselėjimą tokį pat pagarbos raštą pelnė Aldonos ir Gedimino Laužikų šeima iš Astravų kaimo. Gausią Totorių giminę Savivaldybė pagarbos raštu įvertino už svarų indėlį į Kupiškio krašto kultūrą.

Savivaldybės padėkos raštais apdovanotos ir šeimos, išsaugojusios mūsų kraštiečių menininkų kūrybinį palikimą. Tai Gedimino Motuzos-Matuzevičiaus, Palaimų ir Šimonių šeimos.

Susipažinkime su jomis iš arčiau.

Aldona ir Gediminas Laužikai

Antašavos bendruomenė kartu su Kupiškio seniūnijos seniūnu Juliumi Vytautu Semėnu ypatinga šeima įvardijo Astravų kaime gyvenančius Aldoną ir Gediminą Laužikus. Atokiame vienkiemyje, itin tvarkingoje aplinkoje, įsikūrę sutuoktiniai augina tris vaikus.

Vyriausioji dukra Rasa baigė lietuvių kalbos magistratūros studijas Vilniaus universitete ir prieš metus neradusi darbo išvyko dirbti į Angliją. Čia Londone mergina dirba aukle, o savaitgaliais veda pamokas šeštadieninėje lietuvių mokyklėlėje. Rasa, pasak mamos, labai nori grįžti į tėvynę, tačiau jai įsitvirtinti čia kol kas labai sunku.

Laužikų sūnus Vytautas mokosi Lietuvos žemės ūkio universitete mechaniko specialybės. Vaikinas tvirtai nusprendė savo šaknis įleisti savo tėvų namuose. Čia gyvenančių A. ir G. Laužikų šeima jau trečioji karta – šimtamečiame šeimos name. Prie namų dabar tik mažiausioji šeimos narė – Augustė. Mergaitė šiemet baigė pirmąją Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos klasę.

„Nežinau, kas sugalvojo tokius rinkimus, bet mes savęs ypatingais tikrai nelaikome“, – kuklinosi Aldona.

Moteris teigė darniai sugyvenanti su vyru, nes abu sutuoktiniai turi savo užsiėmimus, pomėgius ir stengiasi nemaišyti vienas kito planų. Atvirkščiai, jie bando prisiderinti vienas prie kito.

A. Laužikienė moko pradinių klasių vaikus Antašavos pagrindinėje mokykloje. O jos vyras triūsia ekologiniame pieno ūkyje ir aktyviai dirba Antašavos bendruomenės naudai. Jis taip pat yra Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos narys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video