2024/09/24

Išrinktas geriausias rajono bitynas

Birželio 23 d. komisija (rajono mero pavaduotojas Algirdas Navickas, Petras Marinskas, Vytautas Strolė), vadovaujama Kupiškio rajono bitininkų draugijos pirmininko Juozo Žeimanto, apžiūrėjo tris rajono bitininkų bitynus. Šie bičiuliai buvo pareiškę norą dalyvauti geriausio bityno konkurse.

Gamina ekologišką medų

Pirmiausia pasisvečiuota pas kupiškėną Henriką Dauderį. Jo bitynas yra sertifikuotas. H. Dauderys šiemet įsijungė į Europos Sąjungoje vykdomą išskirtinės kokybės produkto gamybos programą. Tos programos dalyviams yra keliami tam tikri reikalavimai. Reikia turėti pagal visus higienos ir ekologijos standartus įrengtą specialią bitininkavimo patalpą, medų pilstyti tik į stiklinius indus, neturi būti jokio plastmasinio inventoriaus. Tokią patalpą H. Dauderys yra įsirengęs savo gyvenamajame name. Joje stovi nerūdijančio plieno akiavimo stalas, spietinė, medsukis ir kitas, pagamintas iš natūralių medžiagų, medui kopinėti reikalingas inventorius.

„Bitininkauju nuo 1996 m. Bites laikau kaime. Dviejų sodybų gyventojai mane su aviliais įsileido į savo valdas. Keginių kaime įkurdinau 9 bičių šeimas, o Skodiniuose – 3 šeimas. Į šią vietą perkėliau kelis avilius norėdamas pabėgti nuo rapsų laukų ir gauti kitoniškos rūšies medaus. Bitininkauti man padeda ir žmona Liucija. Vaizdžiai tariant, aš bites ganau, o žmona produkciją fasuoja, palaiko švarą. Bitės – vienas iš mano pomėgių. Per vasarą bitininkauju, o nuo spalio iki vasario mėnesio atsiduodu kitai savo aistrai – medžioklei“, – pasakojo apie save H. Dauderys.

Perduota patirtis

Migoniečiai Renata ir Mindaugas Vilimai turi 36 bičių šeimas. Beveik visų jų aviliai geltonuoja pabirę čia pat prie namo sename sode. Šiek tiek bičių tebėra ir netoliese esančioje giminaičio sodyboje. Mindaugas bitininkavimo paslaptis perėmė iš dabar jau mirusio dėdės Broniaus Vilimo. „Savarankiškai bitininkauju nuo 2000 m. pavasario. Man labai padeda sūnus Denas. Matau, kad bitės jam patinka. Prie avilių varu varyti nereikia. Dažnai ir pats iniciatyvos imasi. Žmona ir dukra Greta talkina medų sukant ir išpilstant. Save laikau bitininku mėgėju. Pagrindinės mūsų pajamos yra iš pieno ūkio. Turim 84 ha žemės“, – sakė M. Vilimas, be to dar triūsiantis ir Noriūnų priešgaisrinėje komandoje.

Bitės – didžioji gyvenimo dalis

Noriūniečius Valdą ir Arvydą Bajorus jau galima laikyti profesionaliais bitininkais. Jų bityne per 100 bičių šeimų. Aviliai įkurdinti maždaug 7-8 vietose. Į kelias jų užsuko ir konkurso komisija. Pirmiausia stabtelėta pakeliui iš Migonių, miškelyje, esančiame bityne. Bitutės smagiai, o gal piktokai, nes pastarosiomis dienomis jų medunešį vis trikdė lietus, dūzgė aplinkui. Kai kam ir į plaukus įsisuko.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video