2024/09/24

Išklausius Prezidentę – optimizmo liko nedaug

Birželio 7 d. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą, kuriame, kaip įpareigoja Konstitucija, apžvelgė padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką.

Prezidentės teigimu, trečią Nepriklausomybės dešimtmetį pradėjusi Lietuva yra teisingame kelyje ir jau subrendusi permainoms.

Pranešime buvo įvardytos Prezidentės iniciatyvos ir pasiekimai ginant šalies gyventojų interesus kovos su korupcija, teisingumo, ekonominės, socialinės ir kultūrinės aplinkos gerinimo bei užsienio politikos srityse.

Kaip Prezidentės pranešimą vertina mūsų rinkti Seimo nariai bei rajone veikiančių partijų atstovai ir buvę nepriklausomi kandidatai, kurie šiemet po savivaldybių tarybų rinkimų liko nuošalėje?

Seimo narys Antanas BAURA:

Palyginus su buvusių Prezidentų pranešimais, pirmiausiai galiu pasakyti, kad tai trumpas pranešimas, nors jokiu būdu tai nereiškia, jog blogas. Pranešime daug kartų skambėjo žodelis „aš“ – gal to ir nereikėjo. Didelis dėmesys skirtas korupcijai, bet labai mažai ekonomikos problemoms. Nežinau šalies, kurioje nebūtų korupcijos – tai egzistuoja visur. Gal ir per daug Prezidentė sutirštino spalvas kalbėdama šia tema. Jos viena iš pagrindinių priedermių – užsienio politika, o apie tai labai mažai užsiminta.

Manau, teigiama yra tai, kad Prezidentė ne tik įvardijo problemas, bet ir jas sprendė – per tuos metus pateikė daug įstatymų pataisų, pasiūlymų. Drąsus problemų įvardijimas bei Prezidentės veiksmai jas sprendžiant yra stimulas visiems dirbti rimčiau ir atsakingiau.

Seimo narys Valdemaras VALKIŪNAS:

Palaikau Prezidentę ir jos griežtumą. Aš dar griežčiau kai kuriomis temomis galėčiau pasakyti. Negalima tylėti, kai iššvaistomi milijardai. Jeigu kalbėtume apie korupciją, pasakyčiau tiesiai šviesiai – baisu kas darosi.

Prezidentė neakcentavo ir nenorėjo pripažinti, kad pamažu prarandame galias pagerinti tautos gyvenimą. Esu Lietuvos nacionalinių interesų gynėjas. Aklai įgyvendindami Europos Sąjungos (ES) direktyvas, prarandame savastį. Įžvelgiu grėsmę, kad jeigu ir toliau nuolaidžiausime ES, galime prarasti dar daugiau. Reikėtų mąstyti plačiau – tarptautiniu, pasauliniu lygiu. Plataus mąstymo pasigendu ir iš Seimo narių, nes dauguma jų mąsto labai siaurai, ne visi suvokia ir mano pranešimus.

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Rolandas AUKŠTIKALNIS:

Man patiko Prezidentės pranešimas. Jis buvo aiškus, trumpas, lengvai paprastam žmogui suprantamas. Gerai, kad ji atsigręžė į žmogų. Nėra ko pykti, kad per daug dėmesio pranešime skirta korupcijai – visi žinom, kaip yra ir niekas nieko nedaro, kad padėtis pasikeistų. Korupcijos pavyzdžių toli ieškoti nereikia – jų yra ir pas mus.

Ar bus padarytos išvados po šio pranešimo, sunku pasakyti, bet tikiuosi. Prezidentė ne šiaip sau kalbėjo. Žinome, kad ji žodžio laikosi ir veltui nekalba. Pavyzdys – grąžintas Seimui pataisyti Miškų įstatymas. Suprantu, kad sunku jai vienai viską išjudinti, kai tiek metų vyko negeri dalykai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video