2024/09/24

Su atestatu rankose į svetimą šalį

Šiemet nemažai rajono abiturientų gavę atestatus krausis lagaminus ir keliaus į svečias šalis. Priežastys, kodėl vietoj studijų pasirinko emigranto – nors ir laikino – dalią, gana įvairios. Vieni teigia, kad užsidirbs pinigų studijoms ir grįš, kitų planuose ir svajonėse – namus kurti svetur. Kokios priežastys lėmė tokį jaunų žmonių pasirinkimą?

Išvykstančių bus

Pasak Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotojos Astos Martinkienės, tikslios informacijos, kiek yra jų gimnazijos abiturientų, planuojančių studijuoti užsienyje, nėra. „Tiksliau bus galima kažką pasakyti tik tuomet, kai rudeniop rinksime duomenis apie įstojusius mokytis abiturientus, – sakė pavaduotoja. – Mano žiniomis pernai nebuvo įstojusiųjų studijuoti užsienio universitetuose. Jaunuoliai į kitas šalis vyko dirbti. Šiemet situacija keičiasi, ko gero, bus ne vienas pasirinkęs studijas svetur.“

Pavaduotojos teigimu, priežastys, kodėl vykstama mokytis į užsienį, yra kelios. Tokį lietuvaičių pasirinkimą lemia studijų kokybė, geresnės įsidarbinimo galimybės baigus mokslus. Beje, kai kur mokslas yra nemokamas, o tai irgi labai svarbu.

„Vaikai pasiskaičiuoja, kad jų galimybės Lietuvoje įstoti į nemokamas vietas yra menkos, todėl ir ryžtasi mokytis užsienyje“, – sakė A. Martinkienė.

Užsienyje – geresnė studijų kokybė

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos abiturientė Rūta Lazdauskaitė apie studijas užsienyje pradėjo galvoti dar pernai rudenį. Mergina savarankiškai ieškojo universitetų, domėjosi studijų sąlygomis: „Planavau studijuoti Didžiojoje Britanijoje, bet dabar negaliu pasakyti, kaip bus iš tikrųjų. Rinkausi matematikos ir finansų studijas.“

Vienas iš pagrindinių reikalavimų, stojant į užsienio aukštąsias mokyklas yra tos šalies, kurioje ketinama studijuoti, kalbos mokėjimas. Todėl užsienio piliečiai, kurių gimtoji kalba ne anglų, stojantys į Didžiosios Britanijos aukštąsias mokyklas, turi įrodyti moką anglų kalbą. Britų Taryba kartu su Kembridžo universiteto egzaminavimo agentūra UCLES siūlo anglų kalbos žinių tikrinimo sistemą IELTS (International English Language Testing Service). Egzamino metu tikrinamos visos keturios kalbos sritys: klausymas, skaitymas, rašymas ir kalbėjimas. IELTS egzamino reikalaujama, stojant ne tik į D. Britanijos, bet ir kitų Europos šalių, Amerikos universitetus.

Tokį egzaminą žiemą laikė ir R. Lazdauskaitė: „Užsienio universitetuose yra labai dideli egzaminų reikalavimai, tai gal kiek ir baugina. Man dar reikia palaukti, kokie bus brandos egzaminų rezultatai Lietuvoje.“

Kriterijai, kodėl mergina rinkosi studijas užsienyje, keli: studijų kokybė, studijų programos bei didesnės galimybės įsidarbinti. Nors ten mokslas taip pat yra mokamas, tačiau studentams suteikiamos paskolos, kurių grąžinimas priklausys nuo to, kokį atlyginimą jis gaus baigęs mokslus. Jeigu atlyginimas bus nedidelis, gali būti taip, kad paskola bus nurašyta arba reikės ją atidavinėti labai mažomis sumomis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ, Emilija PAMARNACKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video