2024/09/24

Ar nepaskęsime gaisrų dūmuose, priklausys nuo gyventojų supratingumo

Vasara prasidėjo dideliais karščiais. Gaisrų pavojus, kai temperatūra lauke kasdien pakyla iki 30 laipsnių šilumos, kaip niekada didelis. Šilutės r. ,Traksėdžių durpyne, kilęs gaisras daug vargo pridarė ne tik ugniagesiams, bet ir aplinkinių rajonų gyventojams, nes net tris kartus padidėjo oro tarša.

Todėl trečiadienį kilęs gaisras Šepetos durpyne, kurį eksploatuoja UAB „Durpeta“, dar kartą paliudija, kad atsargos priemonių niekada nebūna per daug.

Pavyko užgesinti

Trečiadienį 16.20 val. buvo gautas pranešimas, kad Šepetos durpyne rūksta dūmai. Atvykę ugniagesiai rado degančias dvi durpių rietuves. Bendras rietuvių plotas sudarė apie13 arų. Gaisro gesinimui buvo pasitelktos didelės ugniagesių bei „Durpetos“ darbuotojų pajėgos. Ugniagesių darbą labai sunkino tai, kad sunku buvo privažiuoti prie gaisravietės, todėl vandenį teko nutiestomis gesinimo žarnomis pumpuoti beveik iš dviejų kilometrų atstumo. Vėlų vakarą gaisras buvo lokalizuotas, o ketvirtadienio ryte apie 5 val. užgesintas.

Pasak Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininko Raimondo Kurkulio, kol kas dar pavojus nepraėjo, todėl ugniagesiai budi gaisravietėje. „Pirminiais duomenimis spėjama, kad gaisras galėjo kilti nuo dirbančios technikos kilusios kibirkšties“, – sakė ugniagesys.

Gesinti sunku

Pasak R. Kurkulio, mūsų rajone yra daug durpingų pievų, kurios kelia ne ką mažesnį gaisrų pavojų nei Šepetos durpynas. Prieš keletą metų degė Buožių durpynas, kuomet išdegė keliolikos hektarų plotas. Jo gesinimas užtruko ne kelias dienas, o kelias savaites.

Durpynuose dažniausiai gaisrai kyla dėl netinkamo eksploatavimo, jų gesinimas yra labai specifinis ir sunkus. Dažniausiai su žmogaus veikla susijusi gaisrų priežastis – automobiliai ir kitos transporto priemonės. Kibirkštys, lekiančios iš automobilių, traktorių, miškavežių ir kitų transporto priemonių variklių arba netvarkingų išmetamųjų vamzdžių, gali uždegti sausą durpių paklotę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video