2024/09/24

Apie šeimą, Laičius ir artėjančią „Lingaudalą“

Tikra vasaros kaitra alsavo gegužės-birželio mėnesių sandūra. Taip norisi, kad išsiilgta šiluma nebesitrauktų ir leistų iki soties pasimėgauti kiekviena ir taip trumpos vasaros diena. Neabejingi gamtos grožiui protėviai žalumos kupėjimu ir branda pasižyminčiais mėnesiais ėmė švęsti kiekvieno žmogaus gyvenime svarbių asmenų dienas: gegužės mėnesį – Motinos, birželio – Tėvo dieną. Vėliau gegužės viduryje atsirado prasminga Šeimos diena. Mano mama, tikra klaipėdiškė, yra sakiusi, jog prieš Antrąjį pasaulinį karą Klaipėdos krašte minėtos Senelių bei Brolio ir Sesers dienos, tik jau nebeatmenanti, kuriais mėnesiais. Gražios tradicijos būta – pagerbti visus šeimos narius, visiems skirti dėmesio. Būtų miela, jei ir vėl Brolis, Sesuo, Senelis, Močiutė surastų jam skirtą kalendoriaus lapelį, o per jį ir priminimą mums visiems, kad rūpesčiui vieniems kitais nėra poilsio dienų. Per šeimą, joje įgytą pagarbos, atjautos, darbštumo supratimą ateiname į bendruomenę – platesnę erdvę, kurioje skleidžiasi mūsų žmogiškoji vertė. Šeima ir bendruomenė – du visuomenės kokybę lemiantys ir įtaką jai darantys veiksniai. Šiandien tiek viena, tiek antra patiria socialinius, psichologinius, ekonominius išbandymus, nes trūkinėja žmonių tarpusavio ryšiai. Žurnalistė Gražina Sviderskytė „bernardinai.lt“ tinklapyje publikuotame straipsnyje stebisi, kad atėjo metas, kuomet reikia rengti būsimoms motinoms naujagimių žindymo kursus! Negi taip „nužmonėjom“, kad nebejaučiam, ką mums sako širdis, jausmai, galų gale pati žmogiška prigimtis? Netruksim sulaukti kursų tėvams, kaip reikia savo vaikui galvą paglostyti!..

Artėjantis tradicinis folkloro festivalis „Lingaudala“ (liepos 1-3 d.) laikosi savo pagrindinio tikslo – kalbėti apie vertybes: tradicines mūsų tautos, kultūros vertybes, todėl šiemet festivalis siūlo temą – šeimos ir bendruomenės tradicijos. Tradicinę kultūrą puoselėjantiems kolektyvams tai nėra sudėtinga, nes visas kultūros paveldas spinduliuoja pagarba ir meile žmogų brandinančiai ir savo kūrybines galias leidžiančiai realizuoti aplinkai. Norisi, kad šį sykį deramą dėmesį Šeimai ir Bendruomenei parodytų ir rajono valdžia, todėl iškilmingo Savivaldybės tarybos posėdžio metu Mero pagarbos ženklais siūloma apdovanoti šeimas ir bendruomenes, kurios savo gyvenimo pavyzdžiu, pasišventimu darbui vardan šalia gyvenančio žmogaus, vardan krašto kultūros pačia plačiausia prasme (nuo kolekcijų dovanojimo iki gamtos, aplinkos puoselėjimo ir ūkininkavimo), vardan grožio ir gėrio. Jūsų manymu, gerbiami kupiškėnai ir kupiškiečiai,kas yra tos garbės labiausiai verti. Lauksime jūsų siūlomų kandidatų el. paštu [email protected] arba [email protected].

Jūs, kurie esate ir gyvenate šalia, geriausiai matote ir žinote, kas ko yra vertas. Siūlykite šeimas, bendruomenes, kurios savo veikla ne ardo, bet suartina žmones, siūlykite tuos, kurie dirba gražius darbus, nesivaikydami garbės, dirba nuosekliai ir neveidmainiaudami prieš „svečius“ ar „komisijas“. Prisiminkime, kad ne viskas perkama ir parduodama, nes ir keliais aukso pūdais nepamatuosi su meile ištiestos pagalbos rankos, kai labiausiai to reikia. Taigi, kalbėkite, rašykite, siūlykite geriausius iš mūsų tarpo. Suteikite galimybę kuo platesniam ratui pažinti gražias šeimas ir žmogaus gerovei dirbančias bendruomenes.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Vilija MORKŪNAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video