2024/09/24

Būkite budrūs – prasidėjo gyvulių vagystės iš ganyklų

Prasidėjęs ganiavos sezonas – naujas galvos skausmas gyvulių augintojams. Būtų pusė bėdos, jei reikėtų saugotis tik nuo plėšrių žvėrių. Kur kas sunkiau galvijus apsaugoti nuo vagių. Kaip su tuo kovoti?

Gegužės mėnesį rajono policijos komisariate buvo registruoti pirmieji du šiais metais gyventojų pareiškimai dėl dingusių gyvulių iš ganyklų. Gegužės 26 d. panevėžietis, ūkininkaujantis Pamarnakių kaime (Subačiaus sen.) pareiškė, kad tądien apie 7 val. pastebėjęs, kad iš ganyklos dingo dviejų parų veršelis (karvutė) žalos spalvos. Žmogus turtinę žalą įvertino 320 Lt.

Gegužės 28 d. ryte Kupiškio sen. Drūlėnų k. gyventojas anksti ryte ganykloje prie namų neberado metinio jaučio su grandine ir kuolu. Jam padarytas 2 563 Lt nuostolis.

Pasak Kupiškio r. policijos Viešosios tvarkos skyriaus viršininko Lino Dovydėno, kasmet prasidėjus ganiavos sezonui rajone policija pradeda po keletą ikiteisminių tyrimų dėl gyvulių dingimo, žūties. Pernai buvo 5 tokie tyrimai, o šiemet kol kas 2. Buvo atvejų, kai prapuolę gyvuliai surandami nutrūkę ar nuklydę (taip buvo šiemet Pamarnakiuose) arba papjauti laukinių žvėrių ar išmėsinėti vagių. Žvėrių ir vagių sudorotą gyvulį nesunku atskirti. Vagys, paskerdę gyvulį, išpjauna pagrindinius kumpius (taip šiemet nutiko su drūlėniečio jautuku), o prastesnę mėsą palieka. Žvėrys taip kruopščiai nesirenka, ką ėsti.

Suintensyvėjus galvijų iš ganyklų vagystėms dažniau policijos pareigūnai apsilanko socialinės rizikos asmenų namuose. Antai praėjusiais metais tokio reido metu buvo aptikti vieno buto gyventojai dorojantys avį. Paaiškėjo, kad ji pavogta iš Šimonių. Jos savininkas dar nebuvo spėjęs dėl gyvulio dingimo ir į policiją kreiptis. Lengvai sumaniusieji pasmaguriauti avienos šviežiena asmenys buvo nuteisti. Pasak L. Dovydėno, už tokį nusikaltimą yra numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 3 m. tačiau nėra taip lengva nustatyti, kokią mėsą verda žmogus. Jis gali pateikti tvirtą alibi, kad tuo metu tikrai negalėjo būti susijęs su gyvulio vagyste, gali įrodinėti, kad mėsą iš kažko pirko ir pan. „Jei pirmą dieną nepavyksta gyvulio vagies nustatyti, greitai dingsta visi pėdsakai, mėsa suvalgoma. Norėčiau priminti gyventojams, kad jie atkreiptų dėmesį, jei naktį kažkas vedasi gyvulį ir praneštų policijai. Taip operatyviai reikėtų pasielgti, jei aptinkate gyvulio skerdieną kažkur pakrūmėje. Taip pat nereikėtų pirkti neaiškios kilmės mėsos, kad ir labai pigiai siūlomos. Gal nakčiai į tvartą ar arčiau namų gyvulius parsivesti galėtų jų savininkai“, – apie galimas gyvulių vagysčių prevencijos priemones kalbėjo pareigūnas.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video