2024/09/24

Pašalpų gavėjų armijai – našlaitės dalia

Minios socialinės paramos gavėjų nebesuvaldanti Vyriausybė šią naštą ketina permesti ant savivaldybių pečių. Tokią idėją ketinama įgyvendinti jau kitais metais. Savivaldybės, bijodamos nesuvaldomų išlaidų, šiaušiasi prieš tokį savarankiškumą. Permainos laukia ir pačių pašalpos gavėjų – skurdokuose savivaldybių biudžetuose visiems vietos gali ir nebeužtekti.

Abejotinas finansavimas

Gegužės 4 dieną savivaldybių vadovus į pasitarimą pakvietusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pateikė gana prieštaringą pasiūlymą, kaip braškančios socialinės paramos skirstymą priartinti prie žmogaus ir pasirūpinti, kad šiais pinigais šalyje nebūtų ir toliau piktnaudžiaujama.

Ministerija nusprendė, kad pinigais socialinei paramai gauti turėtų disponuoti pačios savivaldybės. Joms iš valstybės biudžeto būtų skiriama tam tikra suma ir rajonų valdžia pati spręstų, kaip tinkamai ją padalinti.

Tačiau tik nedaugelis šalies savivaldybių sutiktų perimti tokią naštą.

Mat paskutiniais metais socialinės paramos gavėjų skaičius per 12 mėnesių išaugdavo trigubai. O lėšos šioms išlaidoms pernai ir užpernai net tris kartus buvo skiriamos papildomai, nes jų neužteko augant nedarbui.

Tuo tarpu pagal ministerijos siūlomą tvarką savivaldybės gautų tik tam tikrą pinigų sumą ir papildomai lėšų prašyti nebegalėtų.

„Vienareikšmiškai atsakyti, ar tai – protingas pasiūlymas, neįmanoma. Didžiausias neaiškumas kyla dėl negarantuoto socialinės paramos finansavimo – valstybė mums deleguos tam tikrą sumą pinigų, o jei gavėjų skaičius išaugs, ką tuomet reikės daryti -papildomai prašyti nebebus galima“, – savo nuomonę „Kupiškėnų mintims“ išsakė susitikime dėl pokyčių socialinės apsaugos srityje dalyvavęs Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video