2024/09/24

Mokykloms – kupiškėniškos tarmės turtai

Knygų kolekciją apie Kupiškio kraštą papildė dar vienas svarbus leidinys. Kupiškėnės seserys Kristina Varnauskaitė ir Asta Balčiūnienė išleido mokomąją knygą „Rytų aukštaičiai kupiškėnai“. Ją puikiai įvertino tarmes nagrinėjantys profesionalai.

Kupiškio etnografijos muziejaus specialistei Kristinai Varnauskaitei ir jos seseriai, Klaipėdos universiteto humanitarinių mokslų fakulteto dėstytojai Astai Balčiūnienei šios Velykos buvo neeilinės.

Jos savo gimtajame mieste, Kupiškyje, pristatė šviežiai iškeptą kupiškėniškos tarmės vadovėlį mokykloms „Rytų aukštaičiai kupiškėnai“. Autorėms parengti knygą padėjo daktarė Asta Leskauskaitė.

Šios specialistės atstovaujamo Lietuvių kalbos instituto pageidavimu, kupiškėniškos tarmės vadovėlis pratęsė panašių leidinių seriją mokykloms.

Specialistai šią knygą įvertino, kaip itin turtingą surinkta medžiaga bei pedagoginiu atžvilgiu itin tinkamą mokykloms. Leidinyje pateiktos iš kupiškėnų patarmės teritorijos kilusių kai kurių kalbininkų ir literatų biografijos, garsių kupiškėnų mintys apie gimtosios patarmės reikšmę, pristatyti pagrindiniai patarmės tyrimai ir tekstai, įdomiai surašyti gyvų žmonių pasakojimai.

Mintis įamžinti kupiškėnišką tarmę ir paskatinti mokinius ja domėtis autorėms kilo prieš trejus metus.

„Užtrukome gana ilgai, bet buvo verta. Sesuo, baigusi savo disertaciją, prispyrė mane parengti kupiškėniškos tarmės vadovėlį. Sunkiausia buvo įtikinti save, kad aš galiu tai padaryti“, – apie savo kūrinį kalbėjo viena autorių K. Varnauskaitė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video