2024/09/24

Rajono Taryboje – nuo senelių iki anūkų

Prieš savaitę sąžiningai dirbti, nepažeisti gyventojų teisių ir viešųjų interesų prisiekė naujoji rajono Taryba. Be didelių intrigų mero postas atiteko pastaruoju metu šias pareigas ėjusiam valstiečiui liaudininkui Jonui Jaručiui, o jo pavaduotojo kėdė – koalicijos partnerių socialdemokratų atstovui Algirdui Navickui. Kol kas kitos į Tarybą patekusios politinės jėgos lieka opozicijoje.

Tokia būtų lakoniška naujosios rajono Tarybos charakteristika. Tačiau į jos sudėtį galima pažvelgti ir akyliau.

Patirtis

Darbą naujos kadencijos rajono Taryba pradėjo beveik per pusę atsinaujinusi. Iš 25 jos narių 12 į didžiąją rajono politikos areną įžengė pirmą kartą arba po ilgos pertraukos. Likusieji 13 savo darbą Taryboje tęsia toliau.

Labiausiai patyręs jos darbe yra socialdemokratas Jonas Blaževičius, be pertraukos dalyvaujantis šioje veikloje nuo 1990 m. Nepartinių ir nepriklausomų koalicijai atstovaujantis Povilas Gurklys nuo jo atsilieka tik vieneriais metais. Jis yra renkamas į rajono Tarybą nuo 1990 m. Tačiau 1996 m. nebuvo jos nariu, o nuo 1997 m. iki šiol vėl dalyvauja šioje veikloje. Valstiečių liaudininkų atstovas Leonas Apšega rajono Savivaldybės taryboje yra nuo 1995 m., prieš tai buvo LR Atkuriamojo Seimo narys, Nepriklausomybės Akto signataras. Jį galima laikyti tituluočiausiu rajono politiku. Taip pat patyręs savivaldybininkas yra konservatorius Valentinas Beinoris. Jo rajono Tarybos nario kadencija tęsiasi nuo 1997 m.

Seimūno patirties turi ir valstietis liaudininkas Albinas Vaižmužis, į rajono Tarybą išrenkamas nuo 2003 m.

Rajono meras J. Jarutis Tarybos darbe dalyvauja be pertraukų nuo 2000 m.

Pirmą kartą į rajono Tarybą buvo išrinkti socialdemokratai Andrius Kleniauskas ir Algirdas Navickas, darbiečiai Sigitas Kurklys ir Antanas Vaclovas Sutkus, valstiečiai liaudininkai Antanas Dobrovolskis, Juozas Žeimantas ir Audrius Inapas, konservatorių atstovai Rima Grybauskienė ir Egidijus Černius, Nepriklausomų ir nepartinių koalicijos atstovės Vanda Savukienė ir Rasa Šaltenienė. Konservatorius Dainius Bardauskas į Tarybą grįžo po ilgos pertraukos. Tarybos nariu jis yra buvęs per 1997-2000 m. kadenciją.

Kol kas nauji vėjai rajono Taryboje nepučia. Didžioji dauguma jos naujokų yra tradicinių mūsų rajone partijų atstovai, o keli nepriklausomi politikai vargu ar ką apčiuopiamo nuveiks. Kita vertus, valdančiajai daugumai gali kainuoti daugiau nervų sprendimų priėmimas, nes vadinamųjų vandens drumstėjų turėtų padaugėti.

Trys kartos

Vyriausias Tarybos narys yra Jonas Blaževičius, kuriam šių metų kovą sukako 76-eri. Dar trys jo kolegos taip pat yra peržengę septyniasdešimties metų ribą. Tai Albinas Vaižmužis, Bronislavas Rimkus ir Leonas Apšega.

Jauniausio Tarybos nario titulas atitenka 28 m. Egidijui Černiui. Kaip vieną iš jaunesnių politikų galime paminėti ir Andrių Kleniauską, kuriam šių metų rudenį sukaks 33 m.

Šiemet trys Tarybos nariai sulauks pirmojo solidaus 50 metų jubiliejaus. Tai Ričardas Kriovė, Sigitas Kurklys ir Antanas Vaclovas Sutkus. Bus ir daugiau apvalių sukakčių. A. Vaižmužiui sukaks 75-eri, Valentinui Beinoriui – 55-eri, Zitai Kaušakienei – 45-eri, o Aidui Mikėnui – 40 m.

Šios kadencijos Tarybos narių amžiaus vidurkis – beveik 54 m. (skaičiuojant pagal gimimo metus).

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video