2024/09/24

Turgaus prekybininkai delsia įsigyti kasos aparatus

Aistros dėl kasos aparatų įvedimo turgavietėse tęsiasi. Prekiautojai kol kas neskuba jais apsirūpinti ir tikisi, kad Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijai pavyks pakeisti Vyriausybės kai kurias nuostatas šiuo klausimu ir išsiderėti palankesnių jų verslui sprendimų. Vyriausybė yra nutarusi kompensuoti turgaus prekeiviams kasos aparatų įsigijimo kainą. Išlaidos 100 proc. turėtų būti grąžintos tiems, kurie kasos aparatais apsirūpins iki kovo 31 d.

Prieš porą mėnesių kalbintos „Kupiškėnų turgaus“ prekiautojos buvo labai skeptiškai nusiteikusios kasos aparatų įvedimo klausimu. Kokios nuotaikos tvyro šiuo metu?

Turgaus prekybininkai lūkuriuoja

Kovo 23-ąją „Kupiškėnų turgaus“ paviljone kaip ir prieš keletą mėnesių tesimatė vienintelis kasos aparatas vienos mėsos prekiautojos darbo vietoje.

Kitos čia dirbančios moterys tvirtino, kad savo neigiamo nusistatymo dėl kasos aparatų įvedimo turgavietėse nepakeitė. Jokios vilionės kompensacijomis jų nesugundys. „Netikime, kad valdžia turės tiek lėšų, kad visiems įstengtų kompensuoti. Geriau jau už savus pinigus daiktą nusipirkti. Patikėjusios šiais pažadais, vėl galime likti apgautos. Štai reikalavo įsigyti elektronines svarstykles iki šių metų sausio 6 d., bet netikėtai atšaukė tą sprendimą metams. Gal ir su kasos aparatais nutiks panašiai? Kam pirma laiko tuo rūpintis. Laukiame, tikimės, kad Vyriausybė išgirs turgaus prekiautojų balsą, peržiūrės savo sprendimą ir nuo šių metų gegužės 1 d. neprivalėsime turėti kasos aparatų. Juk kitose Europos Sąjungos šalyse turguose jų nėra“, – viena per kitą dėstė savo nuomonę kupiškėnės, prekiaujančios šiame turguje.

„Kupiškėnų turgaus“ administratorė Sandra Strolytė sakė, kad praktiškai visose prekybos vietose yra techninės galimybės prijungti kasos aparatams. Tuo pasirūpinta jau iš anksčiau, kai buvo pradėta reikalauti mechanines svarstykles keisti elektroninėmis. „Nenusiteikusios mūsų turguje prekiaujančios moterys įsigyti kasos aparatus. Lauks iki paskutinės minutės. Suprantami ir jų argumentai, kad dėl kasos aparatų patirs daugiau išlaidų – kasos juostos, paties aparato aptarnavimas kainuoja.„

“Po gegužės 1-osios gali turguje likti kai kurios prekybos vietos tuščios. Turgaus administracijai dėl to šiek tiek neramu.

Ateityje, įvedus kasos aparatus, gali keistis ir turgaviečių taisyklės. Šiuo metu turgaus administracija pildo čia parduodamų maisto produktų apskaitos žurnalą ir duomenis pateikia Maisto ir veterinarijos tarnybai. Ar tokia pat tvarka išliks, sunku pasakyti“, – svarstė pašnekovė.

Pareigūno komentaras

Panevėžio apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje pasiteiravome, kiek registruota kasos aparatų Kupiškio rajone ir Panevėžio apskrityje? Iki kada dar reikėtų užregistruoti kasos aparatus, kad būtų galima gauti kompensaciją? Kokia kompensavimo tvarka?

Į šiuos klausimus atsakė Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojas Steponas Zeniauskas. Pasak pareigūno, iki kovo 25 d. Panevėžio apskrityje iš viso įsigyti ir Mokesčių inspekcijoje užregistruoti 27 kasos aparatai ir už 10 iš jų pateikti prašymai kompensacijai gauti. Kompensacijų suma – 9 753 Lt. Kupiškio rajone kol kas užregistruotų kasos aparatų nėra.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video