2024/09/24

Galimybė išgyventi – išankstinė pensija

Lietuvoje 8230 asmenų gauna išankstinę pensiją. Tokia galimybė numatyta kaip išimtis iš bendros sistemos ilgalaikiams bedarbiams, artėjantiems prie pensinio amžiaus ir negaunantiems jokių kitų pajamų. Išankstinių senatvės pensijų mokėjimo įstatymas įsigaliojo nuo 2004 metų liepos 1 d.

Kaip sekasi šia nuostata pasinaudoti kupiškėnams ir kiek rajone turime žmonių, gaunančių išankstinę pensiją?

Sąlygos

Pasak „Sodros“ Kupiškio skyriaus direktoriaus pavaduotojos pensijoms Vlados Stasėnienės, šiuo metu išankstinę pensiją gauna 69 mūsų rajono gyventojai. Tokia galimybe galėjo pasinaudoti tie asmenys, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus buvo likę ne daugiau kaip 5-eri metai (senatvės pensijos amžius vyrams yra 62 metai 6 mėnesiai, moterims – 60 metų), jie turėjo ne mažesnį nei 30 metų socialinio pensijų draudimo stažą, paskutinius 12 mėnesių iki kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos dienos buvo registruoti bedarbiais teritorinėje darbo biržoje, negavo kitų pensijų bei nedirbo nei pagal darbo sutartį, nei savarankiškai, nebuvo ūkininkai ar jų partneriai pagal ūkininko Ūkio įstatymą. Šia pensijos rūšimi gali pasinaudoti ir tie gyventojai, kurie turi žemės, tačiau nėra ūkininkai arba partneriai. Jeigu į „Sodrą“ besikreipiantis gyventojas atitinka visas šias 5 sąlygas, jam skiriama išankstinė senatvės pensija. Neatitikus bent vienos sąlygos, išankstinės pensijos gyventojas negaus.

Ji apskaičiuojama taip pat, kaip ir senatvės pensija, po to mažinama po 0,4 procento už kiekvieną visą mėnesį, asmeniui likusį iki senatvės pensijos amžiaus.

Vidutinė išankstinė pensija mūsų rajone siekia apie 590 Lt. Viskas priklauso nuo to, koks yra žmogaus darbo stažas, koks buvo atlyginimas – yra ir tokių gyventojų, kurie gauna 700 – 1 000 Lt.

„Manau, kad jeigu žmogus neturi jokių pajamų, ir nėra galimybės gauti darbą, tai tikrai gera išeitis, – sakė V. Stasėnienė. – Tuomet jis gali būti garantuotas, kad kiekvieną mėnesį turės stabilias pajamas.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video