2024/09/24

Išgyvenimas – pačių rankose

Pastarųjų dienų įvykiai parodė, kad civilinė sauga yra ne šiaip sau tušti žodžiai – ypač kilus radiacinio užterštumo pavojui. Nors Ignalinos atominės elektrinės (AE) darbas sustabdytas, tačiau kol ji galutinai baigs savo darbą – pavojus išlieka. Juolab kad pamažu visa Lietuva po kelerių metų gali atsidurti atominių elektrinių centre, nes kaimynai baltarusiai ir rusai Lietuvos pašonėje planuoja statyti galingas atomines elektrines.

Kokios mūsų rajono galimybės įvykus nelaimei informuoti gyventojus apie radiacinio užterštumo pavojų? Ar turėsime bent minimalią informaciją iškilus grėsmei?

Priglaustume kitus

Pasak rajono Savivaldybės vyr. specialisto, atsakingo už civilinę saugą, Vladislavo Račkausko, seniau sudarytuose civilinės saugos planuose, iškilus radiacinio užterštumo grėsmei dėl Ignalinos AE, buvo numatyta, kad evakuojant iš Ignalinos apylinkių gyventojus, dalis jų bus priglausti ir mūsų rajone. Kupiškio r. nėra pavojingoje 30 km zonoje, iš kurios būtų evakuojami gyventojai, nes mus nuo Ignalinos skiria apie 70 km. Tuose planuose buvo numatyta, kiek kuri seniūnija priimtų žmonių. „Dabar Ignalinos AE darbas yra sustabdytas, todėl pavojus sumažėjęs. Žinoma, joje yra pavojingų atliekų“, – sakė V. Račkauskas.

Apsauga – individuali

Pašnekovas sakė, jog nuorodų, kur reikėtų slėptis esant radiaciniam pavojui – nėra. Neturime ir specialiai tam pritaikytų slėptuvių. „Gyventojai esant pavojui turėtų slėptis rūsiuose. Yra manoma, jog jie užėjus radioaktyviam debesiui iki 2 valandų gali apsaugoti žmones, – sakė specialistas. – Dabar nėra sukaupta dujokaukių ir respiratorių rezervo. Žmonės dujokaukėmis ar kitomis apsaugos priemonėmis turėtų apsirūpinti patys„.

Gyventojai mieste apie artėjantį pavojų gali būti perspėjami su sirenų pagalba, dingus elektrai – lieka galimybė skambinti telefonu, pasinaudoti megafonais ar siųsti pasiuntinukus.

Kaimuose situacija dar prastesnė. Ten belieka tikėtis, jog apie nelaimę žmonės sužinos iš bendruomenės pirmininkų, seniūnų, o centruose gal ir sukauktų kokia sirena…

Pasiteiravus V. Račkausko, ar numatyti gyventojų mokymai, kur jie galėtų sužinoti, kaip apsisaugoti, kur slėptis ir kaip elgtis esant ekstremaliai situacijai, pašnekovas sakė, kad ne: „Mokyklose mokiniai turi civilinės saugos pamokas, kurių programos patvirtintos Švietimo ir mokslo ministerijos ministro. Įstaigose, organizacijose yra paskirti žmonės, kurie atsakingi už civilinę saugą. O tie, kurie nedirba, galėtų rasti literatūros seniūnijose – ten yra keletas knygų“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video