2024/09/24

Firmų patikimumas – ieškančiojo darbo reikalas

Ne vienas jaunas žmogus svajoja apie gerai apmokamą darbą užsienyje. Kiekvienas jo ieško, kaip išmano – vieniems padeda pažįstami, draugai, o kiti pasinaudoja įdarbinimo agentūrų paslaugomis. Deja, kartais tenka skaudžiai nusivilti – pinigai už būsimą darbą įdarbinimo firmai sumokėti, o darbas užsienyje taip ir lieka tik vizijose.

Patikėjo pažadais

Garantuotas legalus darbas, nemokamas apgyvendinimas, galimybė tris mėnesius padirbus grįžti pailsėti į namus. Tokias sąlygas žada ne viena tarpininkavimo įdarbinant įmonė. O kad ieškantiems darbo nekiltų jokių abejonių – pasirašoma sutartis. Žinoma, šis žadamas rojus – ne už ačiū. Norintys dirbti už tai pakloja namažą sumą – nuo 600 iki 1 500 Lt. Ir laukia. Kantriai laukia, kada pagaliau išvyks į pažadėtąjį rojų. Darbo kaip nėra, taip nėra. Kažkodėl ir firmos vadybininkai nebeatsako į telefono skambučius.

Į panašią situaciją pakliuvo ir trys jauni kupiškėnai. UAB „Saturno žiedai“ jiems pažadėjo padėti įsidarbinti Norvegijoje. Vaikinai vasario 23 d. nuvyko į Vilniuje esančią firmos būstinę, sumokėjo 900 Lt, sudarė tarpininkavimo įdarbinant sutartį. Kol kas kelionė taip ir neįvyko, pinigai negrąžinti, tad teko kreiptis į policijos pareigūnus ir rašyti pareiškimą dėl apgavystės.

Įmonių netikrina

Atsivertus Lietuvos darbo biržos (DB) internetinį puslapį galima rasti Lietuvoje registruotų įmonių pavadinimus, kurios teikia tarpininkavimo įdarbinant paslaugas. Beje, ten yra ir minėtoji UAB „Saturno žiedas“.

Pasiteiravus Lietuvos DB viešųjų ryšių atstovės Mildos Jankauskienės, ar DB domisi šių įdarbinimo įmonių veiklos skaidrumu, sulaukėme paaiškinimo, kad ne: „Mes už jų veiklą neatsakome. Gyventojai, atsivertę mūsų tinklalapį, gali tik pasitikrinti, ar juos dominančios įmonės oficialiai teikia tarpininkavimo įdarbinant paslaugas. Kaip jos dirba, mes nekontroliuojame. Jeigu apie joms suteiktas nuobaudas sužinome – tuomet pašaliname iš tinklalapio.“

Pasak M. Jankauskienės, šiuo metu yra 85 tarpininkavimo įdarbinant paslaugų teikėjai. Iš jų 74 juridiniai ir 11 fizinių asmenų.

Daugiausia žmonių įdarbinama Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Čekijoje, Norvegijoje. Kas konkrečiai domisi šių įdarbinimo firmų veikla, jas kontroliuoja, specialistė atsakyti negalėjo: „Nežinau, mums ši funkcija nebepriklauso. Gal už tai atsakinga Valstybinė mokesčių inspekcija, policija ar prokuratūra.“

Reikia skaityti, ką pasirašai

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė spaudai Rita Skavičienė sakė, jog jų rūpestis yra, kad firmos mokėtų mokesčius, o kaip jos vykdo savo kitą veiklą, tai jau ne jų reikalas.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Nerijus Kurklietis teigė, jog nuo praėjusių metų sausio mėnesio atsisakyta įdarbinimo užsienyje tarpininkavimo veiklos licencijavimo, o už šias paslaugas iš ieškančiojo darbo negalima rinkti nei tiesioginių, nei netiesioginių mokesčių. „Tačiau padedantys susirasti darbą gardaus kąsnelio neatsisakė: dabar agentūros mokestį grindžia ne įdarbinimu, o konsultavimu, dokumentų tvarkymu, vertimu į užsienio kalbą, siuntimo išlaidomis. Deja, tokia detalė kažkodėl lieka nepastebėta, ir žmonės pasirašydami sutartis galvoja, jog taip jie sau užsitikrina darbo vietą. Tuomet, paaiškėjus tiesai, nelabai ką gali padėti ir policijos pareigūnai, nes atidžiau perskaičius sutartį pasidaro aišku, jog įmonė darbo ir nežadėjo – ji tik ieškantį darbo konsultavo.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video