2024/09/24

Per eksperimentą liko sąžiningos savo rinkėjams

Šių metų savivaldos rinkimuose buvo pakeistas rinkimų įstatymas ir leista rinkimuose dalyvauti nepriklausomiems kandidatams bei jų sąrašams. Po rinkimų konstatuota, kad ši įstatymo pataisa rinkimams suteikė daugiau demokratiškumo, tačiau išjudinti partinės rinkimų sistemos nepriklausomiems kandidatams iš esmės nepavyko. Kai kurie politologai išsakė mintį, jog pastarieji kandidatai labiausiai nuskriaudė mažesnes opozicines partijas ir iš jų paveržė dalį balsų. Be to, kelta mintis, ar tie nepriklausomi kandidatai tikrai tokie yra. Prabilta ir apie tai, jog šių savivaldos rinkimų sistema apskritai yra absurdiška ir niekam tikusi – kažkokia nevykusi proporcinės ir mažoritarinės rinkimų sistemos parodija.

Kaip ką tik pasibaigusius rinkimus vertina buvusios nepriklausomos mūsų rajono kandidatės, nepatekusios į rajono Tarybą?

Ir vienas gali daug

Šių metų savivaldos rinkimuose nepriklausoma kandidatė, Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos statybos dalykų profesijos mokytoja metodininkė Dalia Viržintienė iš viso gavo 115 (1,32 proc.) rinkėjų balsų ir pagal jų skaičių aplenkė mažiausiai (0,86 proc.) per šiuos rinkimus balsų surinkusią Naująją sąjungą (socialliberalus).

D. Viržintienė sakė, kad keldama savo kandidatūrą savivaldos rinkimuose tikėjo ir tiki, kad nesvarbu, ar politikas priklausys Savivaldybės tarybos daugumai, ar bus opozicijoje, jis gali daug ką nuveikti. Reikia tik dirbti. Ji buvo gavusi pasiūlymą jungtis prie nepartinių ir nepriklausomų kandidatų koalicijos, bet atsisakiusi, nes rinkdama parašus dėl kandidatavimo šiuose rinkimuose žmonėms buvo pažadėjusi išlikti nepriklausoma ir negalėjusi to pažado netesėti.

Vertindama savo patirtį šiuose rinkimuose, pašnekovė sakė, kad per mažai ėjusi į viešumą, nevažiavusi agituoti už save. Dalyvavusi tik televizijos debatuose ir savo nuostatas buvo pateikusi kartu su kitais kandidatais rinkėjams skirtame informaciniame leidinuke. Gaila, kad to leidinuko, jos žiniomis, ne visiems rinkėjams pakako. Džiugu, jog, nepaisant tokios tylios jos rinkimų reklaminės kampanijos, vis tiek gavusi per šimto žmonių palaikymą. Jiems visiems ji norinti nuoširdžiai padėkoti. Taip pat ir savo artimiesiems, ypač dešimties metų anūkui, kuris bene labiausiai domėjosi, kaip močiutei sekėsi.

Linkėjo aštrių diskusijų

„Politika manęs nenugąsdino. Tik gal anksčiau reikėjo į ją eiti. Gaila, kad tik brandesniame amžiuje labai gerai pradedi suvokti, ką ir kaip reikėtų keisti mūsų visuomenės gyvenime, kad jame būtų mažiau piktžaizdžių“, – kalbėjo D. Viržintienė, iki tol nedalyvavusi jokiuose rinkimuose ir nebuvusi jokios partijos narė. Ji sakė pritarianti Prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytai minčiai, jog šie savivaldos rinkimai su nepriklausomais kandidatais buvę kaip eksperimentas. Pašnekovės nuomone, savivaldos rinkimų įstatymą reikėtų tobulinti, nes nepriklausomi kandidatai tikrai nebuvo lygūs partiniams kandidatams, turėjusiems daugiau ir finansinių, ir žmogiškųjų išteklių politinei reklamai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video