2024/09/24

Laužo šviesa mėsoje

Į redakciją kupiškėnė Rima atėjo nešina virtos viščiukų nugarėlių mėsos likučiais. Ji papasakojo, kad praėjusį šeštadienį Kupiškyje, „Ūkininkų rojaus“ parduotuvėje, nusipirko viščiukų nugarėlių šuneliui pašerti. Atrodo, įprastas pirkinys, bet po paros tos virtos nugarėlės tamsoje žioravo rausvai lyg gęstančio laužo anglys.

Moteris sakė, kad tokio reiškinio dar nebuvo mačiusi. Į švytinčią mėsą dėmesį pirmasis atkreipė jos vyras anksti ryte žvilgtelėjęs į puodą prietemoje ir pakvietęs pasižiūrėti. Įdomu, iš kur tas jos švytėjimas. Ar gali pakenkti žmogui? Tos nugarėlės labai populiarios tarp mažas pajamas gaunančių jaunų šeimų ir pensininkų. Žmonės sakė iš viščiukų nugarėlių verdantys šaltieną.

Ne pirmas faktas

Kupiškio r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistė inspektorė Aldona Stukienė buvo įsitikinusi, kad šis faktas nėra išskirtinis. Kupiškyje ištirti atneštą vištieną nėra galimybės. Jų tarnyba jau seniai nebeturi laboratorijos ir neatlieka jokių tyrimų. Artimiausia laboratorija yra Panevėžyje. Tačiau Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute laboratorija tyrimų dėl mėsos švytėjimo neatlieka, nes neturi akreditacijos šios srities tyrimams atlikti. Anot specialistės, apie švytinčią mėsą Lietuvoje nebe pirmą kartą kalbama. Antai Svėdasuose švytėjo rūkytos kiaulių galvos, kiaulienos kaulai Kaune. Taip nutikti gali, kai gyvuliai yra šeriami žuvų miltais. Žuvys turi fosforo. Ši medžiaga švyti. Tad jei nuo gyvūno šėrimo iki papjovimo nebuvo išlaikytas tam tikras intervalas, skerdienoje gali būti didesnis fosforo kiekis ir to gyvūno mėsa gali švytėti, tačiau tokia mėsa nėra nuodas.

Fosforas žmogaus organizmui reikalinga medžiaga. Tik jo perteklius gali sukelti inkstų nepakankamumą, bet reikėtų ne vieną kilogramą tos medžiagos suvalgyti, kad taip nutiktų.

Pasak A. Stukienės, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas yra išanalizavęs mėsos spindėjimo priežastis. Specialistų nuomone, mėsos „švytėjimą“ sukeliančios bakterijos pavojaus sveikatai nekelia.

Tiria ne viską

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė patvirtino, kad jų instituto laboratorija neturi akredituoto metodo šio reiškinio priežastims nustatyti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video