2024/09/24

Rajono policininkai – apskrities lyderiai

Praėjusį penktadienį Kupiškio r. policijos komisariate buvo aptarti 2010 m. darbo rezultatai. Aptarime dalyvavo ne tik mūsų rajono policijos pareigūnai, bet ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas, vyriausiasis Kupiškio r. prokuroras Jurgis Kiaušas, Kupiškio r. apylinkės teismo pirmininkė Irena Pocevičienė, rajono meras Jonas Jarutis, seniūnai, visuomeninės tarybos prie policijos komisariato atstovas Bronislovas Domža.

Ekonominio sunkmečio atspindys

Su Kupiškio r. policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus darbo rezultatais susirinkusiuosius supažindino šio skyriaus viršininkas Linas Dovydėnas. Jis pasidžiaugė, kad pernai kupiškėnai policijos pareigūnai dirbo bene geriausiai Panevėžio apskrities mastu. Tačiau kiekviena diena pateikia vis naujų iššūkių. Tebesitęsianti sunki šalies ekonominė padėtis, didelis nedarbas – svarbiausios priežastys, lemiančios nusikaltimų ir teisės pažeidimų skaičių bei pobūdį.

Anot pareigūno, plinta girtavimas, su juo susijęs smurtas šeimose, smurtas prieš vaikus. 2009 m. buvo surašyta 960 administracinių teisių, išskyrus kelių eismo, pažeidimų protokolų, o 2010 m. beveik tiek pat – 955. Tačiau palyginti su ankstesniais metais, išaugo teisės pažeidimų, susijusių su neteisėtu disponavimu psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis. Antai neseniai mieste buvo sulaikytas žmogus, ramiausiai nešinas 300 g kanapių lapų maišeliu. Taip pat daugėja pažeidimų, susijusių su tėvų valdžios nepanaudojimu arba panaudojimu neleistinais būdais. 2009 m. buvo surašytas 51, o 2010 m. jau 72 tokio pobūdžio pažeidimų protokolai. Vis pasitaiko nepilnamečių girtavimo arba jų girdymo atvejų. Policijos pareigūnai kartu su socialiniais darbuotojais pernai ne kartą lankėsi socialinės rizikos šeimose, bandė padėti spręsti jose iškylančias bėdas. Šiuo metu visos šešios seniūnijos turi apylinkės tyrėjus, tačiau jiems yra skirti tik 4 automobiliai.

Pernai žymiai daugiau užfiksuota kontrabandinės prekybos. 2009 m. buvo nustatyti 6, o 2010 m. jau 16 tokių nusikaltimų. Policijos pareigūno Viktoro Soko dėka buvo atskleistas kontrabandinių cigarečių platinimo rajone tinklas ir konfiskuota nelegalios produkcijos už daugiau nei 35 tūkst. litų. Taip pat buvo sulaikytas tauragiškis, patyręs kontrabandininkas, atvežęs į Kupiškį nelegalią vaistų siuntą. Tačiau su kontrabanda kovoti sunku. Apklausos rodo, jog 60 proc. gyventojų pateisina prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis.

Pasak L. Dovydėno, pernai mažiau piliečių priešinosi policijos pareigūnams (2009 m. – 34, 2010 m. – 27). Tačiau savižudybių skaičius rajone tebelieka stabiliai didelis. Antai 2009 m. iš tirtų 52 mirčių priežasčių nustatyta, jog 18 žmonių pasikorė, 1 iššoko pro langą, o 2010 m. iš tirtų 53 mirčių nustatyta, kad 19 asmenų pasikorė, 1 nusišovė ir 1 susidegino.

Pareigūnas apgailestavo, kad rajono gyventojams visgi nepavyksta išaiškinti, kad policininkai po eismo įvykio nereikalauja iš jo kaltininko artimųjų pinigų. Ant telefoninių sukčių kabliuko vis kas nors užkimba ir atiduoda ne vieną tūkstantį savo santaupų. Ir šiemet jau yra viena garbaus amžiaus moteris, tapusi jų auka.

Eismo įvykių mažėja

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus vyresniojo specialisto Džeraldo Baliūno, pernai rajone užregistruoti 166 (2009 m. buvo 212) eismo įvykiai. Pernai juose nukentėjo 20 (18 sužeista ir 2 žuvo) žmonių. 2009 m. nukentėjusiųjų buvo daugiau – 27 (21 sužeistas ir 6 žuvo).

Eismo įvykių priežastys – saugaus greičio nepasirinkimas, susidūrimas su laukiniais gyvūnais. Girti vairuotojai 2010 m. sukėlė 15 avarijų, o 2009 m. – 12. Didėja eismo įvykių, kurių kaltininkai yra pėstieji. Pernai tokių buvo 7, o 2009 m. – 2.

Avaringiausi keliai rajone liko tie patys kaip ir ankstesniais metais. Tai Daugpilio-Rokiškio-Panevėžio kelias (4 įsk. eismo įv., 3 suž. ir 1 žuv.) ir Kupiškio Gedimino g. (4 įsk. eismo įv., 4 suž.).

Dž. Baliūnas konstatavo, kad pernai mažiau buvo nustatyta neblaivių vairuotojų, mažiau saugos diržų neprisisegimo faktų. Tačiau labiau reikėtų kontroliuoti, kaip kelių eismo taisyklių (KET) laikosi pėstieji ir dviratininkai. Už KET pažeidimus 2010 m. skirta baudų beveik už 402 tūkst. litų, išieškota – apie 80 proc. 183 administracinės bylos buvo išsiųstos į teismą. 81 vairuotojui buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas, 36 paskirta administracinė bauda, konfiskuotos 8 transporto priemonės.

Gerinti eismo saugumą padeda ir Savivaldybė bei VĮ Panevėžio regiono keliai Kupiškio kelių tarnyba. Jų dėka įrengtos ar atnaujintos iškilios pėsčiųjų perėjos prie mokyklų ir kitose kelio atkarpose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video