2024/09/24

Ištuokos rajone pralenkė santuokas

Ar mūsų rajonas beviltiškai sensta ir miršta, ar jį masiškai palieka jaunimas, ar žmonės dar tuokiasi, ar labiau linkę gyventi laisvoje sąjungoje, išsituokti? Kokie mados vėjai siaučia naujagimių vardyne, ar lietuvaitės dar teka už užsieniečių? Atsakymo į šiuos klausimus ieškojome kalbindami rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vedėją Birutę Kopūstienę ir sklaidydami jos pateiktą rajono demografinę statistiką.

Gandrai aplanko rečiau

Pasak B. Kopūstienės, gimstamumas rajone mažėja. Pernai įregistruota 150 (77 mergaitės ir 73 berniukai) naujagimių. 2009 m. buvo įregistruota 175, 2008 m. – 178 vaikai.

Pagal vietoves 2010-aisiais gimusieji pasiskirstė taip: Kupiškio mieste – 49, Kupiškio sen. – 26, Alizavos, Noriūnų, Skapiškio, Subačiaus, Šimonių seniūnijose po 10. Du kupiškėnai, skyriuje registravę savo vaikus, deklaravo jų gyvenamąją vietą Vilniuje, ir tiek pat – Kaune. Tikslios gyvenamosios vietos neturėjo 3 naujagimių tėvai. Tarp registruotų mūsų rajono Civilinės metrikacijos skyriuje vaikų yra 20 (16 mergaičių ir 4 berniukai) gimusių užsienyje. Net 15 iš tų vaikų gimė Didžiojoje Britanijoje. Po vieną vaikelį kupiškėnės susilaukė Danijoje, Airijoje, Vokietijoje, Ispanijoje.

Tarp pernai gimusiųjų buvo ir dvynukų – dvi jų poros gimė užsienyje ir dvi Lietuvoje.

B. Kopūstienė sakė, kad kasmet vis mažiau pasitaiko gimdančių nepilnamečių. Pernai vaikelio susilaukė viena 16-metė. Tiesa, buvo 3 ar 4 gimdyvės, kurioms tik prieš pat gimdymą sukako aštuoniolika. Vienišos mamos pagimdė 12 vaikų. Tarp šių moterų buvo ir niekada netekėjusių, ir išsiskyrusių įvairaus amžiaus moterų. Oficialiai nesusituokusios poros susilaukė 50 vaikų. Registruojant jų gimimą, buvo registruojamas ir tėvystės pripažinimas.

2010 m. tėvystė pripažinta ir 28 vyresnio amžiaus vaikams. Iš jų 6 – teismo keliu. 7 vaikams tėvystė nuginčyta. Pernai vyriausias vyras, susilaukęs atžalos, buvo 55 m.

Iš 2010-aisiais gimusiųjų 59 vaikai buvo pirmagimiai, 51 – antragimis, 19 – treti, 11 – ketvirti, 4 – penkti, 2 – šešti, 2- septinti ir 1 – devintas vaikas šeimoje.

Pasak B. Kopūstienės, iš Kupiškio išvyksta daug jaunų žmonių, kurie galėtų čia kurti šeimas, gimdyti vaikus. Antai savo išvykimą į užsienį pernai deklaravo 281 mūsų rajono gyventojas. Net giliau neanalizavus galima spėti, kad iš jų didesnė dalis jaunimas, siekiantis susikurti geresnį gyvenimą svetur. Jei pas mus nebus teigiamų ekonominio gyvenimo poslinkių, demografinė situacija tik prastės.

Vardai su emigracijos žyme

Pernai rajone populiariausias berniuko vardas buvo Dovydas. Šiuo vardu pavadinti 5 naujagimiai. Kajaus vardas suteiktas 4, Tajaus 3, Airono, Simono, Lauryno, Edgaro, Povilo, Oresto vardus gavo po du berniukus. Kiti vardai nesikartojo. Tėvai nevengia savo atžalų pavadinti gražiais tautiškais ar senaisiais krikščioniškais vardais. Iš jų paminėtini Aistis, Ainius, Milvydas, Kernius, Augustas, Kasparas. Nestigo ir vaikams suteiktų egzotiškesnių vardų: Kevinas Arielis, Hubertas, Elijus, Zedas. Anot B. Kopūstienės, neįprasti mūsų ausiai vaikų vardai dažniausiai sufleruoja, kad vienas iš vaikelio tėvų yra užsienietis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video