2024/09/24

Į darželį su pinigų krepšeliu

Prieš aštuonerius metus įvestas mokinio krepšelis, prieš šešerius – profesinių mokyklų mokinio krepšelis, 2009 metais – studijų krepšelis. Šiemet atsigręžta ir į pačius mažiausius.

Lėšos darželiams

Nuo sausio 1-osios visuose vaikų darželiuose įvestas ikimokyklinio ugdymo krepšelis. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos specialistų, ikimokyklinio ugdymo krepšelis yra mokinio krepšelio sudedamoji dalis. Jis apskaičiuotas pagal ikimokyklinukų skaičių, kuris buvo šių metų rugsėjo 1 dieną.

Kupiškio rajone šiuo metu vaikų lopšelius-darželius lanko 316 ikimokyklinio amžiaus vaikų. Pasak rajono Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, jiems ikimokyklinio ugdymo krepšelio įvedimas nėra kažkas nauja ir netikėta.

„Mokinio ar ikimokyklinuko krepšelis yra daugiau neformalus pavadinimas, o iš tikrųjų tai ugdymo įstaigų finansavimas pagal sumą, tenkančią vienam vaikui. Jos tik finansuojamos pagal tai, kokį turi vaikų skaičių. Tai pinigai, skirti ugdymo įstaigai. Jeigu vaikas jos nelankys, nebus ir krepšelio. Beje, tokį krepšelį gaus ir privatūs vaikų lopšeliai-darželiai. Kol kas mūsų rajone jų nėra, bet jeigu tokie atsirastų, jie taip pat gautų tokį finansavimą, – sakė R. Jocius. – Tai nėra sprendimas, kurį pajus ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvai. Jis daugiau dėl bendros įstaigų finansavimo tvarkos.“

Bene didžiausias šio ikimokyklinio ugdymo krepšelio privalumas, kad ugdymo įstaigos bus garantuotos, jog tikrai gaus joms skirtas lėšas. Jeigu seniau taupant buvo galima lėšas, skirtas ikimokyklinėms įstaigoms, sumažinti, tai dabar to daryti nebus galima – kiek priklauso, tiek jos ir gaus.

Pasak R. Jociaus, ikimokyklinuko krepšelio įvedimas nėra labai kažkuo ypatingas: „Iš rajono numatytos dotacijos, kuri yra kaip valstybės deleguotos funkcijos atimama dalis lėšų, o vėliau atiduodama kaip ikimokyklinuko krepšelis. Paprastai kalbant pasikeičia tik kišenės. Mūsų rajonui toks finansavimo pasikeitimas nėra aktualus. Kituose rajonuose buvo piktnaudžiavimų, kada gaunamos deleguotoms funkcijoms skirtos lėšos kai kada buvo netinkamai panaudotos. Taigi įsigaliojus naujai tvarkai darbo daugiau turės apskaitininkai, nes bus dvi kišenės – ikimokyklinio ugdymo krepšelio ir savivaldybės lėšos. Vienam vaikui per metus išlaikyti vidutiniškai reikia 8 771 Lt.“

2011 metais krepšelyje yra 2 555 litai. Specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams skirtas 35 proc. didesnis krepšelis – 3 450 litų per metus.

Įvedus krepšelį taupymo efekto nesitikima, tokiu būdu bus tik užtikrintos lėšos kiekvienai įstaigai. Kiek ji turės lėšų, priklausys nuo grupių vaikų skaičiaus. Jeigu visos vietos bus užimtos, tai įstaiga gaus daugiau lėšų, jeigu ne – mažiau.

Ikimokyklinio ugdymo krepšelyje, taip pat kaip ir mokinio krepšelyje, skirta lėšų ugdymo priemonėms įsigyti, pažintinei veiklai, darbuotojų kvalifikacijai tobulinti, informacinėms ir komunikacinėms technologijoms diegti bei naudoti ir kt.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video