2024/09/24

Seneliai į Virbališkius, o vaikai į Paketurius

Pagaliau valdžia praregėjo, kad seneliai, neįgalieji, vaikai, gyvenantys socialinės globos įstaigose, Lietuvoje dar daug kur neturi normalių buities sąlygų. Globotiniams stinga asmeninės erdvės, nedideliuose kambarėliuose neretai gyvena po keturis ir daugiau žmonių. Patalpos be liftų, keltuvų, šiuolaikiškai įrengtų higienos patalpų, daug kur jos remontuotinos iš esmės.

Skolose skendinčiai valstybei Europos Sąjungos lėšos – vienintelė išeitis pagerinti šių žmonių gyvenimo kokybę. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad vasario mėnesį – startuos programa „Stacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra“, pagal kurią bus finansuojami projektai, skirti gerinti socialinės globos namuose gyvenančių žmonių gyvenamą aplinką, jų gyvenimo kokybę. Jai įgyvendinti skirta iš viso 148 mln. litų, iš kurių 126 mln. litų – Europos regioninės plėtros fondo lėšos.

Šios programos finansine parama ruošiasi pasinaudoti ir mūsų rajono Savivaldybė.

Ligoninėje senelių namų nebebus

Rajono meras Jonas Jarutis sausio 6 d. lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje bei susitiko su ministru Donatu Jankausku aptarti senelių globos namų patalpų klausimo.

Pasak mero, galutinai apsispręsta, kad iš Subačiaus senelių globos namai bus perkelti į buvusią Virbališkių mokyklą, kur turėjo būti įkurdinti Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namai. Ankstesniems Savivaldybės planams perkelti senelių namus į atlaisvintas Kupiškio ligoninės patalpas ministerija nepritarė.

Paraiškas dėl abiejų įstaigų patalpų rekonstrukcijos finansavimo Savivaldybė jau buvo pateikusi praėjusių metų viduryje. J. Jarutis sakė, kad ministras paprašęs šias paraiškas papildyti. Tai bus padaryta dar šį mėnesį. Be kita ko, sulaukta ir ministro žodinio patikinimo, jog šiems socialinės paskirties objektams kupiškėnai turėtų gauti finansavimą jau pirmajame minėtos programos įgyvendinimo etape.

Meras sakė, kad senelių namams bus pritaikytas pakoreguotas ankstesnis Virbališkių mokyklos patalpų rekonstrukcijos projektas, o Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų rekonstrukcijai bus rengiamas naujas projektas.

Naujas galvos skausmas

Šią naujieną paprašytas pakomentuoti Kupiškio ligoninės direktorius Povilas Rimkus sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija iš pat pradžių nepritarė minčiai perkelti į laisvas ligoninės patalpas senelių namus. Buvo nuogąstaujama, ar šia kaimynyste nepiktnaudžiaus gydymo įstaiga, guldydama, reikia ar nereikia, senyvus žmones į ligoninę ir tokiu būdu prasimanydama papildomų lėšų už suteiktas paslaugas. Tokiam sumanymui nepritarta ir etikos sumetimais. Senyviems žmonėms gyventi ligoninės kaimynystėje nėra tinkama psichologinė aplinka. Paklaustas, ką dabar darys su tuščiomis patalpomis, P. Rimkus atsakė, jog iš naujo reikės kartu su jų savininke Savivaldybe tartis, kam tos patalpos galėtų būti panaudotos.

Sveikina būsimas permainas

Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė Aldona Ražauskienė, išgirdusi naujieną, jog iš Subačiaus senelių globos namai turėtų būti perkelti į Virbališkius, džiaugėsi. „Niekada nepritariau, kad ši įstaiga būtų įkurdinta ligoninės patalpose. Visgi ten globotiniams būtų buvusi slogi atmosfera. Panevėžyje jau buvo panašus eksperimentas atliktas, bet patyrė nesėkmę. Virbališkiuose, ramiame gamtos prieglobstyje, mūsų globotiniai tikrai turėtų jaustis daug komfortiškiau nei mieste. Juk daugelis jų yra kilę iš kaimo“, – sakė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video