2024/09/23

Karo veteranai susitinka aikštėje

Aštuoniolika metų Kupiškio rajone veikia Antrojo pasaulinio karo dalyvių kuopa, beje, vienintelė Lietuvoje. Viena iš jos nuostatų – kasmet paminėti Pergalės prieš fašistinę Vokietiją dieną.

Ir praėjusį penktadienį į Kupiškio miesto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštę su gėlių puokštelėmis priešpiet pirmieji atėjo Feliksas Valma, Jonas Dūda, Bronius Kručinskas, Alfonsas Kloniūnas, Bronius Navickas ir kiti. Prisiminti išgyventas kovų dienas ir 1945 metų gegužės pradžioje karo pabaigos džiaugsmą šį kartą susibūrė devyni kuopos nariai, atėjo ir keletas jau nebesančių ar sergančių veteranų artimųjų. Atvykę į susitikimą su jais rajono meras Jonas Jarutis, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius nustebino senolius naujove – pokalbis su jais vyko ne aikštėje, o prie pietų stalo kavinėje. Vėliau rajono Savivaldybės parūpintu autobusu karo veteranai nuvyko į Aukštupėnų kapines pagerbti Kupiškio žemėje karo metais žuvusių įvairių tautybių karių. Po tylos minutės prie paminklo padėta gėlių.

Administratoriaus pavaduotojas V. Gaidukevičius, karo veteranai B. Navickas, A. Kloniūnas aplankė antri metai dėl sveikatos negalintį frontininkų susibūrimuose dalyvauti kuopos pirmininką Vytautą Švedą ir kartu su juo pasidžiaugė, jog pasalūnei ligai nepavyko palaužti nei Vytauto nuotaikos, nei fizinių pastangų. Kuopos pirmininkas tvirtino, jog iš ligos patalo vis dėlto pakilsiąs.

Pastaruoju metu rajone gyvena Antrojo pasaulinio karo 16 veteranų, visi jie yra jau atšventę aštuoniasdešimtmetį ir neįsižeidžia, pavadinti fenomenais iš praėjusio šimtmečio, tačiau sielojasi dėl vieno – jog beprotiškas laikmetis privertė juos pačius gražiausius jaunystės metus praleisti mūšiuose, kovų laukuose laidoti bendražygius. Todėl ir Pergalės dieną pagerbti jų atminimą – jiems šventa.

Šnekintieji karo veteranai sakė, jog yra dėkingi rajono vadovams už parodytą jiems dėmesį – šiemet Pergalės dienos proga visus juos pasiekė mero pasveikinimas.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video