2024/09/22

Sąskaitos už šildymą – mūsų vargano butų ūkio veidrodis

Šoktelėjus šildymo kainoms, kai kurie kupiškėnai buvo šokiruoti, kad už tokios pat kvadratūros buto šildymą jie gavo bene 200 Lt didesnę sąskaitą nei jų pažįstami, gyvenantys kitoje gatvėje. Šilumininkai aiškina, kad mokestį už šildymą lemia namo statybos metai, t. y. senas ar naujesnės statybos jis, ne tik patalpų plotas, bet ir jų aukštis, ar renovuotas namo šilumos punktas, ar yra žmogus besirūpinantis šilumos reguliavimu.

Žinant šias aplinkybes kyla klausimas, kodėl vienuose daugiabučiuose šilumos punktai buvo renovuoti, o kituose – ne. Apie tai teiravosi ir viena miestelėnė iš S. Dariaus ir S. Girėno gatvės.

Miesto centre – nuostolinga boilerinė

UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas, kurio įmonė anksčiau administravo butų ūkį, paaiškino, jog iš jų tuometinės įmonės lėšų niekada nebuvo atnaujinami šilumos punktai. Pirmuosius tris ar penkis šilumos punktus renovavo AB „Panevėžio energija“ savo iniciatyva ir juos išnuomojo jų įmonei. Po to šilumininkai, likviduodami nuostolingas grupines boilerines, atliko keliolikos šilumos punktų dalinę renovaciją. Buvo keičiamos karšto vandens tiekimo sistemos. Ten, kur savo lėšomis prisidėjo namų gyventojai, šilumos punktuose buvo pakeista ir šilumos tiekimo sistema ją automatizuojant ir kompiuterizuojant, t. y. atlikta visiška jų renovacija. Taip buvo daroma Krantinės g. mikrorajone. Kraštiečių mikrorajone dauguma šilumos punktų liko atnaujinti tik iš dalies, nes gyventojai nepanoro prisidėti prie visiško tų punktų atnaujinimo. Šiuo metu Kupiškyje yra likusi viena grupinė boilerinė, iš kurios karštas vanduo tiekiamas miesto centrui, taip pat S. Dariaus ir S. Girėno g. daugiabučiams.

Iš 98 šilumos punktų šiuo metu visiškai atnaujintų yra 16, o iš dalies – 17.

AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų viršininkas Saulius Žilinskas sakė, kad jų įmonė jau seniai planavo naikinti vienintelę Kupiškyje likusią grupinę boilerinę ir iš dalies atlikti šio šilumos punkto renovaciją. Darbus stabdo lėšų stygius. Kai tik tam bus skirta pinigų, darbai tuoj pat pajudės. Ateityje numatoma iš dalies atnaujinti šilumos punktus ir Noriūnuose bei Subačiuje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video