2024/09/22

Mokytojams atestuotis padės profsąjungos konsultantai

Nuo šių metų pradžios galioja naujieji Mokytojų atestacijos nuostatai. Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimas (AŠDPS) nutarė paruošti mokytojų atestacijos konsultantus, kurie patartų profesinės sąjungos nariams, kaip pasiruošti atestacijai, pagelbėtų atestuojantis, o atestacijos metu prižiūrėtų, kad nebūtų pažeidžiamos jų teisės.

Mūsų rajone taip pat gana aktyviai veikia mokytojų profesinės sąjungos susivienijimas, o dvi jos narės – Sigita Keršulienė iš Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos ir Vida Bartusevičienė iš Subačiaus gimnazijos – dalyvavo seminare, skirtame mokytojų atestacijos konsultantams. Seminare buvo aptartos konsultantų funkcijos, pareigos ir veiklos būdai.

Pasak AŠDPS pirmininko Audriaus Jurgelevičiaus, per keletą nuostatų galiojimo mėnesių jau išryškėjo pagrindinės atestacijos problemos: savianalizės ir veiklos tobulinimo anketos tapo „popierizmo“ mokykloje dauginimo mašina, be to, vis daugiau faktų, kad, vertinant mokytojo veiklą, atsiranda labai daug subjektyvumo. Užfiksuota keletas atvejų kai pažeidžiamos atestacijos procedūros, reikalaujama perteklinės dokumentacijos, mokytojai verčiami turėti jokiais teisės aktais nereglamentuotą „kompetencijos“ portfelį.

„Kad tokių nesusipratimų neatsirastų daugiau, buvo nutarta, turėti konsultantus, kurie padėtų atestacijos metu mokytojui-profesinės sąjungos nariui, – sakė V. Bartusevičienė. – Kartu su kolege S. Keršuliene stengsimės padėti mūsų rajono mokytojams, profesinės sąjungos nariams, pasiruošti atestacijai, o atestacijos metu prižiūrėsime, kad nebūtų pažeidžiamos jų teisės“.

Pasak mūsų rajono konsultančių, tai dar tik pradžia, nes pavasarį planuojama surengti dar vieną seminarą, kuriame būtų aptariami konkretūs pažeidimai, ieškoma būdų, kaip jų išvengti, dalijamasi patirtimi. Konsultantai kaups ir blogųjų pavyzdžių banką, kuris, kaip manoma, bus svarus argumentas profsąjungos derybose su Švietimo ir mokslo ministerija.

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video