2024/09/22

Konkurso nugalėtojai rimtai ir šmaikščiai apie atliekų rūšiavimo būtinybę

Vakar Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje pasveikinti konkurso „Mes norime gyventi švariau“ nugalėtojų ir prizininkų buvo atvykęs UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Arturas Grucė.

Šiemet tokį konkursą Panevėžio apskrities 9-12 klasių mokiniams šis centras skelbė jau ketvirtąjį kartą.

Konkurse dalyvavo dešimties mokyklų bei gimnazijų 18 įvairaus žanro (rašiniai, fotografijos, filmukai) darbų, kuriuos kūrė 29 pavieniai mokiniai ir viena klasė.

Pagrindinis prizas – filmavimo kamera – buvo įteiktas Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokinei Karolinai Andriulytei. Mergina iš nuotraukų su prasmingais užrašais sudėliojo filmuką „Šiukšlės ir mes“, akcentuojantį atliekų rūšiavimo būtinumą. Jos patarėja buvo mokytoja Genovaitė Vilčinskienė. Susirinkusieji turėjo galimybę čia pat išvysti šį Karolinos kūrinėlį. Nugalėtojos sėkme, pasak gimnazijos direktoriaus Virgilijaus Žilinsko, džiaugiasi visa jų bendruomenė. Tai patvirtino ir nuoširdūs gimnazistų atlikti muzikiniai intarpai – adventinė daina ir Šopeno stebuklingojo valso melodija.

Antroji vieta atiteko Subačiaus gimnazijos 2Gb klasės mokiniams Matui Mičiuliui, Ornelai Martinonytei ir Ryčiui Simonavičiui. Jaunuoliai sukūrė filmuką, pavadintą „Mūsų keistuolis Feliksas“. Šiame filmuke atskleidžiamas žmonių požiūris į atliekas rūšiuojančius kaimynus. Šio sumanymo režisieriui M. Mičiuliui irgi buvo įteiktas paskatinamasis prizas, o jo komandos nariams kepurėlės.

Pasak A. Grucės, šios amžiaus grupės jaunimas nustebino savo išradingumu ir rimtu požiūriu į atliekų tvarkymo problemas. Vieni rimčiau, kiti šmaikščiau pažvelgė į mūsų skelbto konkurso temą, bet visi savo darbuose akcentavo – atliekas rūšiuoti būtina.

UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras siekia iki 2010 m. sukurti optimalią atliekų tvarkymo sistemą. Įgyvendinus projektą Panevėžio regione bus uždaryti 95 sąvartynai. Apskrityje veiks tik vienas prie dabartinio Panevėžio sąvartyno įrengtas naujas šiuolaikiškas sąvartynas su atliekų rūšiavimo linija. Kiekviename rajone bus pastatytos kompostavimo ir didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės, o Biržuose ir Rokiškyje – atliekų perkrovimo stotys. Apskrityje taip pat bus saugiai tvarkomos buityje susidarančios pavojingos atliekos.

Projektui įgyvendinti iš Europos Sąjungos sanglaudos fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto yra skirta per 67 mln. litų. „Konkursai ir susitikimai mokyklose yra puiki galimybė atkreipti mokinių dėmesį į atliekų rūšiavimo svarbą bei paskatinti juos rūpintis supančia aplinka“, – sakė A. Grucė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video